Vrhovni komandant NATO-a: Dopremamo tešku opremu i pojačavamo snage u BiH i na Kosovu

3
Radiosarajevo.ba
Vrhovni komandant NATO-a: Dopremamo tešku opremu i pojačavamo snage u BiH i na Kosovu
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Dan Oružanih snaga BiH

Vrhovni komandant NATO snaga za Evropu (SACEUR) i zapovjednik Evropskog zapovjedništva Oružanih snaga SAD-a (USEUCOM) general Christopher Cavoli, obratio se danas američkom Kongresu.

U obračanju je Cavoli izjavio kako se NATO ne fokusira na samo jedno pitanje i da postoje druge stvari koje se odvijaju u Europi koje nisu dobre za interese SAD-a, a koje također nisu nepovezane sa Ukrajinom. 

'obavila kompletnu reviziju KFOR-a došli smo do zaključka da nam treba, ne samo više snaga, nego i jače snage. Članice se prilično velikodušne u i dopremit ćemo više teške opreme na teren, kao i više ljudi' dodao je Cavoli.

Potvrđena optužnica protiv Anela Bećirovića zbog ubistva Emire Maslan

Potvrđena optužnica protiv Anela Bećirovića zbog ubistva Emire Maslan

Prekidamo veze između rezervnih snaga za EU misiju Altea u BiH i misiju KFOR-a. To jednostavno sebi više nismo mogli priuštiti. Da dijelimo strateške snage na tom području.

Posebno velikodušna po ovom pitanju je bila Francuska i ovim putem im se zahvaljujem. Francuska je poslala Charles de Gaule nosaća aviona u Jadransko more, te stavila bataljon u operativno stanje. što je posebno bitno jer su ove sedmice su tenzije značajno veće. Pokrenuli smo barem dvije fokusirane misije kako bismo povećali prikupljanje informacija da bismo što bolje razumjeli šta se događa u obje te zemlje.

Cavoli je optužio Rusiju za raspirivanje tenzija na Balkanu i potpkopavanje Euro-atlanskih integracija: 


'Aktivnosti Rusije na podsticanju napetosti između etničkih Bošnjaka, Srba i Hrvata imaju za cilj da oslabe zemlju i spriječe produbljivanje veza sa EU i NATO-om. Etno-nacionalistička politika sprječava Bosnu i Hercegovinu da usvoji prijeko potrebne političke, pravne i ekonomske reforme koje bi unaprijedile njene euroatlantske integracije. Većinski srpski entitet u Bosni i Hercegovini, Republika Srpska, nastoji oslabiti državne vlasti i oslabiti odnose sa EU i NATO-om, istovremeno održavajući bliske veze s Rusijom'

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Najnovije