Saša Magazinović o članstvu Kosova u Vijeću Europe

1
Radio Sarajevo
Saša Magazinović o članstvu Kosova u Vijeću Europe
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Saša Magazinović

Predsjedavajući Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije BiH u Parlamentu BiH Saša Magazinović je na svom Linkedin profilu komentarisao članstvo Kosova u Vijeću Europe.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

Danas se u Strasbourgu izjašnjavamo o mišljenju o članstvu Kosova u Vijeću Evrope. Ako usvojimo ovo mišljenje stvara se pretpostavka za donošenje finalne odluke sredinom maja, a koja je u ingerenciji Komiteta ministara gdje države članice predstavljaju ministri vanjskih poslova ili stalni diplomatski predstavnici u Strasbourgu.

Potez za pohvalu: U sarajevskom ugostiteljskom objektu dijelili besplatno sladolede

Potez za pohvalu: U sarajevskom ugostiteljskom objektu dijelili besplatno sladolede

Glasat ću na osnovu ubjeđenja da svi građani Kosova zaslužuju mogućnosti koje daje Vijeće Evrope, da i Albanci i Srbi i svi ostali konačno dobiju pristup Evropskom sudu za ljudska prava, da žive u demokratski naprednijem društvu nego što je danas i da osjete napredak u vladavini prava.

U samom mišljenju se navodi da glasanje o članstvu Kosova u Vijeću Europe ne prejudicira stavove pojedinačnih država članica u vezi sa statusom Kosova.

Volio bih da i Bosna i Hercegovina što prije potvrdi sporazum iz Berlinskog procesa koji predviđa kretanje samo sa ličnim kartama u našoj regiji i na taj način približi građane Kosova i naše države, onako kako su to već učinile druge države, uključujući i Srbiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije