Incidenti na sjednici skupštinskog odbora

Anadolija
Incidenti na sjednici skupštinskog odbora
Administrativni Odbor Skupštine Crne Gore podržao je danas prijedlog o skidanju imuniteta poslaniku Demokratskog fronta Nebojši Medojeviću, koji je osumnjičen za organiziranje kriminalne grupe za pranje novca.

O odluci Administrativnog Odbora izjasnit će se poslanici na plenarnoj sjednici.

Šest poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) i jedan predstavnik Hrvatske građanske inicijative glasali su za prijedlog o skidanju imuniteta poslaniku Medojeviću, po zahtjevu Specijalnog državnog tužilaštva, prema kojem se traži uzimanje poslaničkog imuniteta kako bi se protiv Medojevića pokrenuo krivični postupak i odredio pritvor.

Današnju sjednicu obilježili su incidenti, kada je u nekoliko navrata umalo došlo do fizičkog obračuna poslanika DF-a i DPS-a. Na sjednici su se također čule uvrede između poslanika ova dva poslanička kluba, a u jednom navratu je interveniralo i obezbjeđenje.

Specijalni tužilac Milivoje Katnić sumnjiči Medojevića, lidera Pokreta za promjene (PzP), za organiziranje kriminalne grupe za pranje novca, zajedno s preduzetnikom iz Bosne i Hercegovine Momirom Nikolićem.

U zahtjevu za skidanje poslaničkog imuniteta radi krivičnog gonjenja i hapšenja dostavljenom Skupštini, navodi se da je Medojević sa Nikolićem "sačinio kriminalni plan" za pranje novca koji je Nikolić stekao legalno, ali nije platio porez. Novac je, kako se navodi, stečen nezakonitom konverzijom deviza, i "pribavljen radi nezakonitog finansiranja određenih političkih partija za parlamentarne izbore". 

Lider DF-a Andrija Mandić, na početku sjednice poručio je da su poslanici tog kluba došli, ne da prekrše bojkot, nego zbog samoodbrane.

"Danas je ugrožen život našeg poslanika, njegova prava i slobode. Pozivamo Odbor da ne stavi na dnevni red skidanje imuniteta Medojeviću. Katnić kao sluga režima želi da jednog od 39 opoziocionara smjesti u zatvor kako ne bi bilo nove parlamentarne većine'', saopćio je Mandić.

Kako je dodao, DF nije mala politička organizacija da bi mogli da ih zaplaše.

''Došli smo da vas upozorimo da uklonite ovu tačku, da je upodobite sa Ustavom. Ne bježimo od toga da nam se skinu imuniteti jer se ne plašimo. U Crnog Gori je manje ljudi stradalo od okupatora nego od međusobnoh obračuna na ovom prostoru. Mi to ne želimo i zato vas pozivamo da povučete ovu tačku s dnevnog reda da ne bi bilo neželjenih posljedica'', saopćio je Mandić.

Nakon izlaganja Andrije Mandića, predsjednik Odbora Luiđ Škrelja iz DPS-a kazao je da ga Mandićeve riječi nisu uplašile.

''Nije prvi put da nam prijetite, ali mi samo radimo svoj posao i ne plašimo se'', kazao je Škrelja.

Lider DF-a, kome je nedavno ukinut imunitet zbog optužbi da je dio kriminalne organizacije koja je pripremala državni udar u Crnoj Gori, poručio je članovima Odbora da ih je dobro upamtio kada su izglasali skidanje imuniteta njemu i Milanu Kneževiću iz DF-a.

"Vi ste naši lični neprijatelji", kazao je Mandić.

Skupština Crne Gore će se naknadno izjasniti o ukidanju imuniteta Medojeviću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije