Zatvorena biračka mjesta na sjeveru Kosovu

Anadolija
Zatvorena biračka mjesta na sjeveru Kosovu
Većina biračkih mjesta na sjeveru Kosova zatvorena je na vrijeme, u 19 sati, i izborni proces je protekao je u mir, bez incidenata.

U sjevernom dijelu Mitrovice, Zvečanu, Zubinom Potoku, Leposaviću i Lešku i drugim mjestima na danas održanim vanrednim parlamentarnim izborima oko sto hiljada građana je glasalo na ukupno 44 biračka mjesta.

U Leposaviću, gdje su uoči održavanja izbora porasle tenzije između predstavnika lista srpske zajednica, izbori su protekli mirno, bez incidenata uz brojno prisustvo policije i interventnih jedinica.

Na jednom od biračkih mjesta u Tehničkoj školi „Nikola Tesla“ gdje upisano oko sedamsto građana sa pravom glasa, prema nezvaničnim procjenama, izašlo je manje od polovine birača.

Pred zatvaranje biračkih mjesta nije bilo veće gužve. Prestanak glasanja i pečaćenje glasačkih kutija, kao i cjelokupan izborni proces pratili su posmatrači OSCE-a i EU.

Tokom glasanja na sjeveru Kosova do sada nisu zabilježene nepravilnosti. Građanima koji nisu imali dokumenta Kosova omogućeno je da glasaju „uslovno“ i njihovi glasovi su sabrani u posebne biračke kutije.

Nakon zatvaranja birališta u blizini mjesta za glasanje u Leposaviću i dalje je prisutno na desetine policajaca s dugim cijevima, a na ulicama tog gradića patroliraju pripadnici KFOR-a.

U tom gradu jutros su bile primjetne tenzije i napeta izborna atmosfera, ali su tokom dana, nakon dolaska većeg broja pripadnika policije Kosova te tenzije pale.

Pripadnici srpske zajednice na Kosovu na ovim izborima mogli da glasaju za jednu od šest različitih izbornih lista. Srbi na Kosovu su, za razliku od ranijih izbora, na ove izbore izašli podijeljeni u više lista, iako je zvanični Beograd podržao samo “Srpsku listu”.

Na Kosovu se danas održavaju šesti parlamentarni izbori, nakon rata 1999. godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije