U Srbiji spremaju tužbu protiv NATO-a zbog bombardovanja 1999. godine

Radiosarajevo.ba
U Srbiji spremaju tužbu protiv NATO-a zbog bombardovanja 1999. godine
Osamnaest godina nakon međunarodne intervencije zbog oružanih sukoba na Kosovu, Srbija priprema tužbu protiv 19 članica NATO saveza koje su učestvovale u, kako navodi advokatski tim, agresiji na državu Srbiju.

Prema pisanju RTS-a  tužbe, uime žrtava, priprema specijalni tim sačinjen od domaćih i stranih advokata, te ljekara, koji će pokušati dokazati vezu između porasta najtežih bolesti i korištenja uranijuma tokom bombardovanja.

Kao osnovu tužbe, advokati ističu da je 45 milijardi godina potrebno za potpuni raspad osiromašenog uranijuma, a po priznanju NATO-a 1999. godine na teritoriju Srbije i Kosova bačeno je više od 10 tona.

"Sada statistika upravo govori o enormnom procentu oboljenja, o epidemiji malignih bolesti, anomalija na potomstvu, sama činjenica da se kod jednog djeteta dnevno utvrdi jedno maligno oboljenje, dovoljno govori o riziku", kaže član tima Radomir Kovačević, toksikolog u Institutu za medicinu rada i radiološku zaštitu.

Iako veza između statistike i bombardovanja zvanično nije dokazana, tim eksperata namjerava da je utvrdi – s čime će pred sudove 19 zemalja NATO-a.

"Ono što je bolje, to je da se napravi neka komisija koji će pribaviti sve to što su nam radili, opisati, dokumentovati sa fotografijama, historijama bolesti i tada sačekati odgovarajući momenat da se to iskoristi", kaže advokat Toma Fila.

Cilj tužbe, ističu iz tima eksperata, jeste tražiti da zemlje učesnice bombardiranja pomognu u saniranju posljedica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije