Hrvatski filozof svjetskog glasa: Sramim se zbog glasanja moje zemlje!

2
Radiosarajevo.ba
Hrvatski filozof svjetskog glasa: Sramim se zbog glasanja moje zemlje!
Foto: Privatni album / Srećko Horvat

Sramota me što se moja zemlja nalazi među 14 zemalja koji su glasali "protiv", napisao je na društvenoj mreži X.com (ranije Twitter) hrvatski filozof svjetskog glasa, Srećko Horvat nakon što je u Ujedinjenim nacijama (UN) usvojena Rezolucija kojom se poziva na humanitarno primirje u Gazi.

Za rezoluciju, koju je predstavio Jordan glasalo je 120 zemalja, 14 je bilo protiv, a 45 suzdržano. 

Republika Hrvatska je, podsjetimo, uz Izrael, Austriju, Češku, Fiji, Gvatemalu, Mađarsku, Maršalove Otoke, Mikroneziju, Naur, Papuu Novu Gvineju, Paragvaj, Tongo i Sjedinjene Američke Države glasala protiv jordanske rezolucije.

NBA play-off: Dallas predvođen Dončićem i Irvingom izbacio Clipperse

NBA play-off: Dallas predvođen Dončićem i Irvingom izbacio Clipperse

"Ali nije dovoljno sramiti se. Vrijeme je da naše vlade pozovemo na odgovornost", napisao je Horvat.

Kasnije je potez Hrvatske nazvao i "sramotom zvanom HDZ".

Hrvatski SDP o glasanju HDZ u UN-u: 'Plenković i Grlić Radman nam duguju objašnjenje za ovu sramotu'

Hrvatski SDP o glasanju HDZ u UN-u: 'Plenković i Grlić Radman nam duguju objašnjenje za ovu sramotu'

"Ali nije ni opozicija puno bolja. Završiti među 14 civilizacijski je poraz za zemlju koja je sama proživjela rat i ovisila o humanitarnoj pomoći, zemlju koja je bila dijelom Pokreta nesvrstanih, kad nismo bili najgore pudlice već smo krojili svjetsku politiku", zaključio je Horvat.

Podsjetimo, rezolucija je usvojena dok Izrael proširuje kopnene operacije uslijed potpunog prekida telekomunikacijskih i internet veza u opkoljenoj enklavi. Rezolucijom se poziva na "trenutni, trajni i održivi prekid vatre i poziva na omogućavanje humanitarne pomoći, uključujući vodu, struju i gorivo, što Izrael do sada nije dopustio, javio je ranije Al Jazeerin reporter James Bays.

Podsjetimo, od zemalja bivše Jugoslavije, naša Bosna i Hercegovina, Slovenija i Crna Gora su glasale "za" rezoluciju, Srbija i Sjeverna Makedonija su bile suzdržane.

Najzanimljive vijesti iz minuta u minut iz Izraela, Palestine i Pojasa Gaze pratite i putem portala Radiosarajevo.ba na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije