Zašto je Hrvatska glasala protiv rezolucije o primirju u Pojasu Gaze?

15
Radiosarajevo.ba
Zašto je Hrvatska glasala protiv rezolucije o primirju u Pojasu Gaze?
Foto: EPA - EFE / Generalna skupština UN-a

Hrvatska je među 14 država koje su glasale protiv rezolucije kojom se traži “trenutno, trajno i održivo humanitarno primirje" između izraelskih snaga i militanata Hamasa u Gazi”.

Protiv su glasale još i Austrija, Češka, Mađarska, Izrael i SAD, uz neke manje zemlje, Fidži, primjerice. Suzdržalo se od glasanja 45 država među kojima su Njemačka i druge članice EU.

Hrvatska je jasno definirala da smatra napad Hamasa zločinačkim činom te da Izrael ima pravo na samoodbranu. Uzeti treba u obzir i hrvatsku modernu historiju i genocid koji su zločnici Pavelićeva režima provodili protiv Židova, Srba i Roma. Razlog je to više da stanemo uz Izrael. Procjena je naše vlade bila da je ovo trenutak u kojem moramo biti na strani Sjedinjenih Država, također.

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Njemačka se suzdržala jer ima veliku islamsku manjinu koja bi mogla negativno reagirati na takvu odluku. Francuska i Španija su glasale za rezoluciju, prva zbog islamske zajednice, najveće u Europi i povijesnih veza s Bliskim istokom, Madrid jer ima izuzetno dobre odnose s Palestincima.

Većina EU je dakle glasala protiv ili se suzdržala svjesna da bi primirje išlo isključivo na ruku borcima Hamasa koji bi se mogli reorganizirati. Ako smo protiv primirja koje bi u Ukrajini išlo na ruku agresoru, Rusiji, tada smo i protiv primirja koje bi išlo na ruku teroristima, Hamasu.

EU je na summitu koji je upravo završio predložio “humanitarne pauze” kako bi civilno stanovništvo pojasa Gaze moglo dobiti potrebnu pomoć, a da Hamas ne dobije potrebnu podršku, piše Jutarnji list

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije