Hrvatska vojska podigla stepen pripravnosti

3
Anadolija
Hrvatska vojska podigla stepen pripravnosti
Foto: Ministarstvo odbrane Hrvatske / Hrvatska vojska

Hrvatska vojska podigla je stepen pripravnosti od uobičajenog stanja s obzirom na ova globalna zbivanja, a posebno se prate sva zbivanja u našem susjedstvu, rekao je danas predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković.

Prema navodima na internet stranici Vlade Hrvatske, premijer je nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a upitan o mogućoj destabilizaciji na Kosovu zbog iskazane želje za ulaskom u NATO, kazao da se s posebnom pozornošću prate zbivanja u susjedstvu.

"Nikako ne bismo željeli da dođe do destabilizacije niti u jednoj zemlji i s te strane smo itekako angažirani. Sve službe su podignule stupanj angažmana", naglasio je Plenković.

Grand centar postaje grandiozniji Bingo City Center Ilidža

Grand centar postaje grandiozniji Bingo City Center Ilidža

Rekao je da su sve što se desilo do 24. februara sagledali kroz jednu prizmu, a nakon tog dana kroz drugu, te dodao da je u pitanju veliko ubrzanje povijesti.

Osim paketa mjera pomoći koji je vrijedan 124 miliona kuna, još jednom je data snažna potpora europskoj perspektivi Ukrajine.

"Podržavamo sve razgovore koji bi mogli dovesti do obustave agresije, prekida vatre i smanjivanja žrtava koje su bile izuzetno velike i, po našem dubokom uvjerenju, nepotrebne", rekao je Plenković, naglasivši da Ukrajina ničime nije izazvala agresiju Rusije.

Dodao je kako su izvijestili stranačka tijela o stalnim kontaktima s hrvatskom ambasadoricom u Kijevu Anicom Djamić, koja će tamo i ostati da brine o hrvatskim državljanima u Ukrajini.

"Dogovorili smo se s predsjednikom Sabora da se u srijedu ujutro održi tematska rasprava o novonastaloj situaciji tako da ću vrlo rado doći pred zastupnike i još jednom pojasniti naša stajališta o ovoj agresiji", najavio je Plenković.

Rekao je da se danas nije čuo s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

"Oni znaju na kojoj strani je Hrvatska, u Kijevu sam bio prije svih drugih lidera u 12. mjesecu, potpisao deklaraciju o potpori europskoj perspektivi Ukrajini. Oni jako dobro znaju tko im je prijatelj", dodao je Plenković.

Na pitanje o nuklearnoj prijetnji ruskog predsjednika Vladimira Putina, Plenković je kazao da je sve ovo što se događa u zadnjih pet dana van svih okvira.

"Ne želimo niti zamisliti kakve bi posljedice bile u realizaciji takvih prijetnji. Trebamo se okrenuti naporima međunarodne zajednice, pokazati jedinstvo Europske unije, jedinstvo NATO-a, podržati aktivnosti koje se odvijaju u okviru Ujedinjenih naroda i jasno markirati pozicije. Ovaj ogroman paket sankcija Rusiji će sigurno imati efekta na Rusiju i vjerujemo da će i to donijeti do promjene politike kakvu vodi danas”, rekao je Plenković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije