"Mama, plašim se": Ukrajinski diplomata u UN-u čitao potresne poruke ruskog vojnika

1
Radiosarajevo.ba
"Mama, plašim se": Ukrajinski diplomata u UN-u čitao potresne poruke ruskog vojnika
Foto: EPA-EFE / Jedan od ubijenih ruskih vojnika u Ukrajini

Tekstualne poruke koje je ruski vojnik navodno napisao svojoj majci opisuju kako ruska vojska u Ukrajini "napada sve, čak i civile".

Naglas ih je pročitao ukrajinski ambasador pri UN-u Sergiy Kyslytsya na hitnom sastanku Opće skupštine UN-a koja je održana u ponedjeljak.

"Želio bih pročitati poruke sa snimka ekrana telefona ubijenog ruskog vojnika", rekao je prije nego što je počeo čitati poruke na ruskom.

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

Fotografije tekstova ranije je objavila Služba sigurnosti Ukrajine na Telegramu (usluga za razmjenu trenutnih poruka), a objavila ih je ukrajinska medijska kuća Ukrinform. Okolnosti smrti vojnika nisu otkrivene, osim što se zna da je preminuo u borbi. Kyslytsya je rekao da su poruke poslane "nekoliko trenutaka prije nego što je ubijen".

!  / Ukrajinski ministar dao nevjerovatnu ponudu ruskim vojnicima: Ako spustite oružje...

U razmjeni koju su potvrdili samo ukrajinski izvori, vojnik govori svojoj majci, na ruskom, da više nije na Krimu na vježbama. Kada ga majka pita može li mu poslati paket, on je rekao "jedino što sada želim jeste da se objesim". Dalje objašnjava da se nalazi u Ukrajini, gdje je "pravi rat".

"Bojim se, napadamo sve, čak i civile", napisao je. "Rečeno nam je da će nas ljudi dočekati ovdje, ali skaču pod naša vozila, ne puštaju nas da prođemo. Zovu nas fašistima. Mama, tako je teško."

"Ako želite samo vizualizirati veličinu tragedije, morate zamisliti pored sebe, pored svake ploče s imenom svake pojedine zemlje u ovoj generalnoj skupštini, više od 30 duša poginulih ruskih vojnika", rekao je Kyslytsya kada je završio čitanje poruka ruskog vojnika.

"Pored svakog imena svake pojedine zemlje u ovoj skupštini, više je od 30 ubijenih ruskih vojnika. Stotine ubijenih Ukrajinaca. Deseci ubijene djece. I to se nastavlja i nastavlja."

To dolazi u trenutku kada su Ukrajina i njezini saveznici pozvali na istragu Ujedinjenih naroda o mogućim ratnim zločinima koje čini Rusija upravo, tokom invazije na Ukrajini.

Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava izglasalo je u ponedjeljak prihvaćanje zahtjeva Ukrajine da se u četvrtak održi hitna rasprava o invaziji Rusije. Ukrajinski nacrt rezolucije bit će razmatran na hitnoj raspravi. Ako bude usvojena, komisija od tri neovisna stručnjaka istražit će sva navodna kršenja međunarodnog prava na Krimu i u regijama Donjeck i Lugansk od 2014. te u drugim područjima Ukrajine od ruske invazije prošle sedmice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije