Mađarska neće dozvoliti prevoz oružja za Ukrajinu preko svoje teritorije

7
Fena
Mađarska neće dozvoliti prevoz oružja za Ukrajinu preko svoje teritorije
Foto: EPA-EFE / Peter Sijarto

Mađarska je saopštila danas da neće dozvoliti transfer oružja za Ukrajinu preko svoje teritorije poslije odluke Evropske unije i zemalja članica da šalju vojnu pomoć Ukrajini.

"Nećemo dozvoliti transfer ubilačkog oružja preko mađarske teritorije", rekao je mađarski ministar Peter Sijarto na društvenim mrežama.

Ta odluka je donijeta da osigura bezbjednost Mađara kako u svojoj zemlji tako i na granici sa Ukrajinom, dodao je.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

"Te isporuke mogu lako da postanu mete vojnih napada. Naš najvažniji zadatak je da garantujemo bezbjednost zemlje i mađarskog stanovništva i prema tome ne treba da budemo umiješani u rat koji se odvija pored nas", dodao je on.

Šef evropske diplomatije Josep Borrell objavio je da će Evropska unija deblokirati 450 miliona eura za finansiranje nabavke i isporuke oružja od strane država članica za Ukrajinu.

Mađarski premijer Viktor Orban je nastojao da održava bliske veze sa Rusijom, ali Mađarska se pridružila drugim zemljama EU u uvođenju sankcija Moskvi.

Mađarska vlada, poznata po svojoj politici protiv migranata otvorila je svoje granice Ukrajincima koji bježe od rata. Prema Visokom komesarijatu UN za izbjeglice gotovo 85.000 ljudi prešlo je granicu i došlo u Mađarsku.

Više pograničnih gradova su pretvorili javne zgrade u centre za prihvat, a stanovnici daju odjeću i hranu izbjeglicama, navelo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije