Hrvatska uvodi promjene u testiranju oboljelih od koronavirusa

Radiosarajevo.ba
Hrvatska uvodi promjene u testiranju oboljelih od koronavirusa
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Sa 77 novozaraženih ukupan broj pozitivnih na koronavirus u Hrvatskoj se jučer se popeo na 790. 

Alemka Markotić, direktorica Klinike "Dr. Fran Mihaljević" i nekadašnja doktorica iz ratnog Sarajeva, u Dnevniku Nove TV je rekla da je Hrvatska još u nekakvom standardu zemalja u kojima oko 80 posto inficiranih koronavirusom ima blaže simptome bolesti. 

"Međutim, kako epidemija odmiče, sve je više srednje teških i teških bolesnika", kaže Markotić, dodajući da simptoma u svakoj virusnoj bolesti ima više.

COVID-19 nije iznimka. 

"I kod gripe imate one s težim i lakšim simptomima. O ovoj bolesti još učimo", kaže Markotić.

Oboljele trenutno liječe simptomatskom terapijom, koja uključuje skidanje temperature i davanje dosta tekućine.

"U bolnici se još pokušava sa shemama liječenja koje su preporučene, a to je klorokin, hidroklorokin i ritonavir, a nove informacije govore i o pokušajima liječenja drugim lijekovima", kaže Markotić.

Objasnila je da većinu bolesnika koji mogu kod kuće osigurati izolaciju, a imaju blage simptome bolesti, puštaju kući, dok su u bolnici uglavnom samo teži bolesnici ili oni koji u domu ne mogu osigurati samoizolaciju.

"I svi znaju da se trebaju javiti liječniku ako im se pogorša stanje, i bit će ponovno primljeni u bolnicu", kaže Markotić, dodajući da su oni uvijek u kontaktu sa svojim liječnikom porodične medicine.

U slučaju da im se stanje pogorša, njih se vraća u bolnicu.

Iako su dosad u pravilu dva negativna testa u razmaku od 48 sati podrazumijevala da je osoba ozdravila, Markotić kaže da kada broj oboljelih još poraste, to više neće biti moguće.

"Virus u nosu najdulje može biti do 25 dana. Dakle, nekih 28 dana od dijagnosticirane bolesti trebaju biti u samoizolaciji, nakon toga se smatra da više nisu vironoše", kaže Markotić, dodajući da se nakon tih 28 dana takve osobe smatraju zdravima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije