Hrvatska počela blokirati imovinu sankcionisanih Rusa

0
Radiosarajevo.ba
Hrvatska počela blokirati imovinu sankcionisanih Rusa
Foto: Oštro / Vile u Hrvatskoj

Hrvatska je počela blokirati imovinu sankcioniranih Rusa, piše Večernji list, navodeći da su zaplijenjene ruske vile i šume te blokirane firme.

Hrvatska je na temelju europskih sankcija protiv Rusije na Pelješcu blokirala imovinu supruge i sestre Ališera Usmanova, jednog od najbogatijih Rusa, saznaje Večernji list, nakon što je u javnim registrima došao do prvih dokumenata koji potvrđuju da se imovina ruskih državljana protiv kojih su uvedene sankcije EU ipak blokira i u Hrvatskoj.

Čini se da su se hrvatske vlasti u lociranju ruske imovine uvelike vodile pisanjem portala Oštro, koji jedini iz Hrvatske sudjeluje u međunarodnom novinarskom projektu Russian Asset Tracker te u sklopu te saradnje otkriva i bilježi imovinu ljudi bliskih Vladimiru Putinu, piše Večernji.hr.

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Portal Oštro je otkrivao da se iza offshore kompanija i hrvatskih d.o.o.-a koji su upisani kao vlasnici spornih nekretnina na Pelješcu kriju Irina Viner-Usmanova, supruga Ališera Usmanova, i Guljbahor Ismailova, sestra istog oligarha.

Irina Viner-Usmanova je, inače, proslavljena ruska trenerica ritmičke gimnastike, a Pelješac je navodno posjećivala još u doba SSSR-a i SFRJ pa joj je ostao u lijepim uspomenama te je stoga prije 15-ak godina zamolila svog bogatog supruga da joj u Orebiću kupi vilu i hotel, u koji bi na pripreme dovodila ritmičke gimnastičarke.

Blokada imovine u njenom slučaju odnosi se na firmu Kisik d.o.o., a blokada imovine povezane sa sestrom Ališera Usmanova odnosi se na Sutvid, sa sjeverne strane sredine poluotoka Pelješca.

Osim blokade tih nekretnina uz more na Pelješcu, koje se povezuju s oligarhom Usmanovom, Večernji list je pronašao dokaze i o blokadi vile u Malom Lošinju, koja je u vlasništvu firme u kojoj je članica uprave Maja Tokareva. Riječ je o kćeri Nikolaja Tokareva, predsjednika firme Transnjeft, koji je također pod sankcijama Europske unije.

U sudskom registru poduzeća i u zemljišnim knjigama zasad nema nikakvih naznaka da Hrvatska namjerava blokirati vilu Viktora Vekselberga, još jednog ruskog oligarha koji se u prošlosti pohvalio vilom u Lozici, atraktivnom dijelu Dubrovnika.

Također, nema nikakvih naznaka da se na temelju sankcija išta događa ni na Šipanu, gdje su Putinovi prijatelji renovirali vilu Katino i uredili golemo imanje, a Večernji list početkom marta citirao je upućeni, neimenovani izvor koji tvrdi da je ta investicija građena za Dmitrija Medvedeva kao tajnog stvarnog vlasnika, piše Večernji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije