Jahta supruge ruskog oligarha pronađena na obalama Jadrana

3
Radiosarajevo.ba
Jahta supruge ruskog oligarha pronađena na obalama Jadrana
Foto: Oštro / Jahta na otoku Murteru

Irina Vu, 35-metarska jahta supruge sankcioniranog ruskog oligarha Alishera Usmanova, koju je portal Oštro razotkrio u ponedjeljak, trenutno se nalazi na kopnu pokraj marine Betina na otoku Murteru.

Nakon što je Oštro u sklopu međunarodnog istraživačkog projekta Russian Asset Tracker objavio tekst, čitatelj im je poslao fotografije broda.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture potvrdilo je portalu Oštro da su prošle sedmice za tri plovila izdane mjere privremene zabrane korištenja i isplovljavanja "zbog osnovane sumnje u povezanost vlasnika jahte s osobama na sankcijskom popisu". Plovila su smještena u marini Betina, u ACI Skradinu te u Luci Rijeka. Ministarstvo nije potvrdilo je li među njima i jahta Irina VU.

Galić poručio da ne treba nasjedati na dezinformacije o pozivu na naoružavanje

Galić poručio da ne treba nasjedati na dezinformacije o pozivu na naoružavanje

Spomenutu jahtu portal Oštro je otkrilo radeći na međunarodnom projektu zajedno s 25 medija predvođenih OCCRP-om. Do sada je otkriveno više od 145 subjekata vrijednosti oko 17.5 milijardi dolara povezanih s osobama koje se nalaze na listi 35 opozicijskog lidera Alekseja Navalnog. Na njoj su oligarsi i ruski službenici za koje smatra da su sudjelovali u njegovu trovanju i zatvaranju.

Na temelju dokumenata koje je pribavilo Oštro, utvrdili su kako je jahta koja je dugi niz godina plovila Jadranskim morem bila u vlasništvu firmi povezanih s Irinom Viner-Usmanovom, suprugom Alishera Usmanova, koji je danas na listama sankcioniranih osoba Europske unije, SAD-a i Velike Britanije donesenih nakon ruske agresije nad Ukrajinom.

Irina VU je 2012. godine registrirana u Splitu i tada je bila u vlasništvu hrvatske firme Leraux jahte, čiji je vlasnik bila ciparska tvrtka Leraux Investment. Četiri godine kasnije jahta je prešla u vlasništvo povezane ciparske firme Leraux Yachts Leasing, da bi je sljedeće godine preuzela druga povezana firma, Leraux Yachts s Kajmanskih otoka. Ona je i dalje njena vlasnica.

No ciparski Leraux Yachts Leasing je prema podacima tamošnjeg registra od 2015. do 2016. godine bio u vlasništvu Leraux Holdingsa, čija je danas krajnja vlasnica Viner-Usmanova. Ona je preko Leraux Holdings i vlasnica još jedne hrvatske firme, Kisik, koja ima nekretnine u Orebiću.

Osim jahte Irina VU, Oštro je lociralo i drugu imovinu članica Usmanovljeve porodice koje se nisu našle među sankcioniranim osobama: stari ljetnikovac i veliku šumu na Pelješcu, koji pripadaju sestri Usmanova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije