Hrvatski novinar otkrio veze Milanovića sa bogatim ruskim oligarsima

15
Radiosarajevo.ba
Hrvatski novinar otkrio veze Milanovića sa bogatim ruskim oligarsima
Foto: HRT / Zoran Milanović

Istraživački novinar Gordan Malić osvrnuo se na posljednje javne istupe hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

Povukao je paralele kako bi pokazao tzv. "ruskog rodijaka Zoku" i pojasnio čudne ranije izjave predsjednika države o ruskoj agresiji na Ukrajinu, prenosi Direktno.

Malićevu objavu na društvenoj mreži Facebook prenosimo u cijelosti:

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

"RUSKI RODIJAK ZOKA

Predsjednik Zoran Milanović danas je imao pressicu. Otkrio je neke stvari:

1. Željko Runje, biznismen iz Sinja i potpredsjednik Rosnjefta za projekte u inostranstvu, ujedno i jedini Hrvat obuhvaćen sankcijama Rusiji, Milanovićev je prijatelj i dalji rođak.

2. Željko Runje, najbliži saradnik Igora Sečina, predsjednika uprave Rosnjefta, zapravo je, tvrdi Milanović, američki čovjek jer ga je u Moskvu doveo Rox Tillerson, bivši Trumpov saradnik i šef ExxonMobile-a, američke multinacionalke za plin i naftu.

Time je Milanović čist od ruskog utjecaja.

Stvari, ipak, stoje ovako. Željko Runje danas je najbliži saradnik najbližeg Putinovog saradnika. Ne samo među Hrvatima, nego inače.

Igor Sečin, ne predstavlja samo krovnu rusku energetsku firmu, nego je planer i organizator većine političko-poslovnih operacija Moskve u inozemstvu. Desna ruka mu je Željko Runje, Milanovićev rođak. Američki mediji povezivali su Sečina s ruskim utjecajem na američke predsjedničke izbore 2016. g. i pobjedom Donalda Trumpa.

Prema navodima američkog i britanskog tiska, Rox Tillerson, Trumpov saradnik i direktor ExxonMobile-a, kojeg Milanović naziva Runjinom američkom vezom, zapravo je bio ruski čovjek u američkom establišmentu i Trumpovom kabinetu.

Uostalom, to je bio i sam Trump.

I konačno, Željko Runje lično je povezao Igora Sečina i Zorana Milanovića u junu 2013., kada je kabinet premijera Milanovića upriličio sastanak s vrhom Rosnjefta. Bila je to jedna od prvih, i malobrojnih poslovnih delegacija koje je Milanović primio u svom kabinetu.

Šta se tamo dogovoralo i pregovaralo, je li se spominjala INA, zašto je smijenjen Slavko Linić, a Milanovićevi kumovi zauzeli ključna mjesta u INA-i i penzionim fondovima, valjda će neko istražiti kad naši najveći oglašivači plate danak sankcijama.

Meni se ne da ponovo."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije