Milanović: Dolazim u Mostar na obilježavanje osnivanja HVO-a

24
Radiosarajevo.ba
Milanović: Dolazim u Mostar na obilježavanje osnivanja HVO-a
Foto: EPA / Hrvatski predsjednik najavio

Predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, je na obilježavanju 15. godišnjice ustrojavanja Gardijske mehanizirane brigade HKoV-a poručio da je glavna zadaća Hrvatske vojske odbrana hrvatskog teritorija i hrvatskih granica.

U obraćanju pripadnicima brigade u Kninu Milanović je najavio i da će sljedeće sedmice u Mostaru prisustvovati obilježavanju godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća odbrane (HVO).

U govoru je spomenuo dan oslobođenja Knina koji je opisao kao dan koji u povijesti naroda i nacija ima "vezivni faktor"; dan za koji svi znaju i svi znaju što su u tom trenutku radili i gdje su tom trenutku bili.

Elmedin Konaković o Dodikovom mitingu: Neka ih je vidio cijeli svijet, baš onakve kakve jesu

Elmedin Konaković o Dodikovom mitingu: Neka ih je vidio cijeli svijet, baš onakve kakve jesu

Kako je naglasio, "HVO je zajedno s Hrvatskom vojskom, pod vodstvom Hrvatske vojske, zajedničkim zapovjedništvom, temeljem međunarodnog sporazuma potpisanog u Splitu između hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i predsjednika BiH Alije Izetbegovića, oslobađao BiH i omogućio da to bude slobodna zemlja, zemlja u kojoj je konačno prestao rat".

"E to se danas ne samo zaboravlja nego vrlo drsko i sistemski podcjenjuje i Hrvatskoj kao i obično, nabijaju kompleksi krivnje, odgovornosti - umjesto da se kaže hvala i ne ponovilo se", rekao je, prenosi Index.

Za sedam dana u Mostaru će, kako je rekao, "sinovima Hercegovine i Bosne prenijeti pozdrave pripadnika Hrvatske vojske jer, poručio je, 'mi smo dvije države - mi poštujemo tuđe i drugo, ali u ratu to je bilo jedno". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije