Novi biser Milanovića: Neki lupetaju da sam ruski čovjek? Ok može

12
Radiosarajevo.ba
Novi biser Milanovića: Neki lupetaju da sam ruski čovjek? Ok može
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović obratio se novinarima nakon obilježavanja 31 godine od "krvavog Uskrsa" i pogibije prvog hrvatskog policajca u Domovinskom ratu, Josipa Jovića.

Milanović se između ostalog, prije svega, osvrnuo na posljednja zbivanja u ratu u Ukrajini, prenose 24 sata.hr.

"Putina nisam nikad komentarisao. Ni prije ni sad. Za mene postoji Rusija kao vrlo opasna država, s kojom treba drukčije. To se neće promijeniti odlaskom Putina, na njegovo mjesto može doći neki general, e onda tek ne znaš s kim imaš posla. To je država sa 6000 nuklearnih bojnih glava, razornim oružjem i drugom vrstom političke kulture. Od Rusije ne očekujem ništa, to nije degradacije Rusije, to naprosto ni drugi nego četvrti svijet. Imam očekivanja od saveznika, prije svega SAD-a, ne Velike Britanije i Njemačke, to je moja familija u širem smislu. Rusija nije, ona je napala Ukrajinu", kazao je Milanović.

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

"U svakom ratu ima zločina, sigurno ima i u ovom, ali nema zvjerstava kao u našem. Ne do Bog da se dogodi. Gdje god se neko brani grčevito kao Ukrajinci, jedini način da ga slomiš konvencionalnim oružjem, a to je teško. Nagledat ćemo se još užasa - dodao je.

Novinari su ga upitali da li je gotova istraga o padu sovjetske letjelice u Zagrebu?

"To pitajte ministra. Ja više nemam interesa ni vremena vraćati se na gluposti i nezakonite stvari koje je taj čovjek napravio. Ovo je recimo jedna glupost kad je povukao i premijera koji je sam za to kriv da priča o nečemu što nije utvrđeno. Istraga je bila gotova prije osam dana, hajde sad sazovite press konferenciju da vidimo nastavak priče, nove epizode Dinastije, da vidimo je li to stvarno bio eksploziv ili je neko traumatizirao ljude.

Kad će hrvatski vojnici biti poslati u Mađarsku?

"Kad potpišem. Neću skoro, a nije ni planirano da idu tamo, nego idu samo zapovjednici. To je finta. Ide maksimalno 70 ljudi, ali neće ići niko. Ako su mi krivo rekli, onda neću potpisati više od toga. Ali zasad neće biti ni toga. Nekima se to ne sviđa, neki lupetaju da sam ruski čovjek. OK, može, mislim potpuno bezumno. Jučer sam bio američki kad sam drukao za Bradleye. Ali ne želim da se Hrvatska upliće u to više nego što po inerciji mora. Zato pozivam na suzdržanost. Znam da moralisti za sudbinu svakog ugla svijeta to neće shvatiti, ali ja sam izabran da budem hrvatski predsjednik, a ne kozmopolitanski moralista. To mogu biti privatno. Čak i jesam bio u nekim fazama života, ali dužnost i prisega vežu me da budem fokusiran na ovo, malo i sebično. Ali drugo nemamo, to je jedina zemlja koju imamo", dodao je hrvatski predsjednik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije