Uprkos zabrani Milanovića: Američki F-16 i danas leti iznad Hrvatske

5
Hina
Uprkos zabrani Milanovića: Američki F-16 i danas leti iznad Hrvatske
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović u utorak popodne dao je zapovijed načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiralu Robertu Hranju kojom se najstrože zabranjuju preleti vojnih aviona iznad Zagreba i svih drugih gradova u Hrvatskoj.

Uprkos tome, američki borbeni avioni F-16 će i danas, skupa s hrvatskim MIG-ovima, uvježbavati presretanja, temeljne manevre u zraku i formacijsko letenje. Tim povodom će prelijetati područje iznad istočne i srednje Hrvatske, saopćilo je Ministarstvo odbrane Hrvatske u četvrtak.

U saopćenju se dalje navodi da će nastavak uvježbavanja zračnih aktivnosti pilota 191. eskadrile lovačkih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i američkih aviona F-16 iz avio baze Aviano u Italiji pratiti i nadzirati bojna Zračnog motrenja i navođenja HRZ-a.

Anketa | Nakon četiri decenije: Stanovnici Sarajeva se provozali u novim tramvajima

Anketa | Nakon četiri decenije: Stanovnici Sarajeva se provozali u novim tramvajima

Cilj zajedničke obuke je uvježbavanje sposobnosti i prikazivanje interoperabilnosti saveznica za aktivni nadzor, odbranu i zaštitu zračnog prostora, kao i zadaća odvraćanja.

Iz hrvatskog Ministarstva odbrane obavještavaju građane da se tokom provedbe navedenih aktivnosti očekuje pojačana buka, uobičajena tokom letova aviona, te ih mole za strpljenje i razumijevanje.

Inače, prije dva dana je u okviru planiranih bilateralnih aktivnosti Hrvatske vojske s francuskom ratnom mornaricom provedena zajednička vježba pilota hrvatskih MIG-ova i francuskih Rafalea s nosača aviona "Charles de Gaulle".

Zajednički letovi provedeni su u zračnom prostoru iznad Istre i Kvarnera, Like i Korduna te iznad gradova Rijeke, Pule i Zadra, kao i iznad glavnog grada Zagreba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije