Hrvatska od sutra na crvenoj listi: Situacija se dramatično pogoršava

Fena
Hrvatska od sutra na crvenoj listi: Situacija se dramatično pogoršava

Portparol slovenačke vlade Jelko Kacin rekao je da će vlada Slovenije sutra službeno Hrvatsku staviti na svoju "crvenu listu" epidemiološki nesigurnih država jer se tamo stanje dramatično pogoršalo i pozvao je slovenačke turiste i vlasnike nekretnina u Hrvatskoj da se što prije vrate kući. 

Svi Slovenci koji su na odmoru u Hrvatskoj, ukoliko nakon povratka žele izbjeći obvezujuću karantin od 14 dana moraju se vratiti najkasnije do kraja sedmice, kazao je Kacin. 

Dodao je kako bi, zavisno od gužvi na graničnim prijelazima, rok eventualno mogao biti produžen do ponedjeljka. 

Naglasivši da se stanje u Hrvatskoj "dramatično pogoršava", Kacin je kazao da će Hrvatska s novim zarazama vjerovatno premašiti broj od 40 zaraženih na 100.000 stanovnika u zadnje dvije sedmice, što je automatski kvalifikiuje za slovenačku crvenu listu. 

Čak da Hrvatska potpuno zatvori noćne klubove koje slovenački epidemiolozi smatraju glavnim izvorom uvoza virusa korona u Sloveniju, epidemiološka situacija u njoj ne bi se mogla popraviti "u dvije ili tri sedmice" da se sa crvene vrati na žutu ili zelenu listu, ocijenio je Kacin. 

Realno, Hrvatska sada "ne kontroliše situaciju" i pojaviće se teškoće i u njenom zdravstvenom sistemu, ustvrdio je. 

Kacin slovenačkim državljanima koji u Hrvatskoj imaju nekretninu ili jahtu preporučuje da vrijeme do kraja sedmice iskoriste kako bi pospremili stvari za zimu, iako dopušta mogućnost da bi za njih mogao vrijediti poseban režim, onakav kakav je nakon prvog talasa epidemije bio dogovoren između dviju vlada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije