Hrvatska od Srbije traži 148,5 miliona dolara

Radiosarajevo.ba
Hrvatska od Srbije traži 148,5 miliona dolara
FOTO: Pixabay / Ilustracija - Dolari

U trenutku raspada bivše države na deviznim računima u mješovitim bankama SFRJ u inozemstvu nalazilo se 645,55 miliona američkih dolara pa Hrvatska u postupku sukcesije od Srbije potražuje 148,5 miliona dolara.

Taj novac po Sporazumu o sukcesiji trebalo je podijeliti među državama sljednicama, tako da je Hrvatskoj trebalo pripasti 23 posto, odnosno 148,5 miliona dolara. Ali, kad se trebalo početi razgovarati o podjeli, Srbija je ostale države obavijestila tek da je na računima samo 56 milion dolara odbijajući objasniti gdje je novac, piše u srijedu Večernji list, a prenosi Hina.

Hrvatska ima dokaze da se zajednički novac – oko 690 miliona dolara – 90-ih koristio za plaćanje inodugova srbijanskih kompanija te da je Srbija posebno instruirala banke da se ne koristi za druge republike.

Temu nestalih, odnosno protupravno potrošenih sredstava Hrvatska će, kao domaćin današnjeg sastanka Stalnog zajedničkog odbora, tijela zaduženog za nadzor provedbe sukcesije, staviti kao posebnu točku dnevnog reda.

Inzistirat će da se provede Sporazum o sukcesiji, odnosno da se podijeli 645,55 miliona dolara, a ako je taj novac protupravno potrošen – a očito jest – da se nađe rješenje za kompenzaciju, kažu iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije