Dr. Alemka Markotić pojasnila što se mora dogoditi da se mjere vrate na staro

Radiosarajevo.ba
Dr. Alemka Markotić pojasnila što se mora dogoditi da se mjere vrate na staro
Printscreen / Alemka Markotić

Hrvatska će u narednom periodu početi ublažavati mjere u borbi protiv epidemije koronavirusa. No to ne znači da će se život odmah vratiti u normalu. 

O tome je za Dnevnik Nove TV pričala Alemka Markotić, direktorica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu i bivša ratna doktorica u Sarajevu.

Markotić je istakla da popuštanje mjera može dovesti do ponovnog rasta broja oboljelih ako ne bude odgovornog ponašanja građana.

''Sve ove mjere koje smo uvodili da bi se zaštitili ne bi mogle biti učinkovite da ih se građani nisu držali. Ja očekujem da će se i dalje tako držati i ako budemo pratili epidemiološke smjernice koje budu donesene. Ako ne, ponovit ćemo lekciju'', rekla je Markotić za Dnevnik Nove TV.

Odgovorila je i na pitanje što bi se moralo dogoditi da se ponovno uvedu stroge mjere koje su bile na snazi do sada.

"Pratit ćemo u kojim dijelovima zemlje nije problematičan broj zaraženih, već i sredina u kojoj se zaraza pojavila. Je li to neka gušća ili manja naseljenost, koji su to dijelovi doprinijeli riziku. Možda se ne moraju onda odmah sve mjere vraćati, nego one za koje se procijeni da su doprinijele određenom riziku, području i ako se određeni dio stanovništva nije pridržavao mjera. Tu će, dakle, biti praćenja na više razina'', objasnila je Markotić.

Sve će ovisiti o koeficijentu transmisije virusa.

''Ako koeficijent zaraze bude išao iznad 1 ili 1.2, to je onda indikator da se moramo vraćati na strože mjere. Ako se bude zadržavao ispod 1, i daj Bože, bude padao, onda znamo da idemo u dobrom smjeru'', istaknula je Markotić pa dodala da se javni prijevoz i trgovine ne moraju koristiti ako za to ne postoji nužda.

Markotić je na kraju istaknula da širenje zaraze možemo spriječiti i sami. Objasnila je kako.

"Ako sami shvatimo da pokazujemo neke simptome, nemojmo otići u trgovinu kako ne bi izložili druge zarazi. To su sve vrlo učinkovite mjere. Možemo ići naprijed i napredovati u fazama'', zaključila je Markotić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije