! / Najgori dan u Hrvatskoj: Uvodi se samoizolacija za ulaske iz Bosne i Hercegovine

10. 07. 2020. u 14:27:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U Banskim dvorima u Zagrebu u toku je sastanak Vladinog znanstvenog savjeta za borbu protiv koronavirusa.

Osim znanstvenika, na sjednici Savjeta su i ministar zdravstva Vili Beroš, direktorica Infektivne klinike Fran Mihaljević Alemka Markotić, direktorj HZJZ-a Krunoslav Capak

Najveći je to broj novozaraženih u jednom danu od početka pandemije, piše otvoreno.hr
Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske izvijestio je kako je u protekla 24 sata zabilježeno 116 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih, aktivnih slučajeva, u Hrvatskoj danas ukupno 1.038 osobe.
Razgovaramo o svim potrebnim mjerama. S obzirom na epidemiološku situaciji, potpuno je jasno okupljanja su ta koja uzrokuju veći broj zaraženih. Oni koji organiziraju okupljanja morat će se malo više potruditi oko pridržavanja epidemioloških mjera. Povisit ćemo kriterije za prelazak granice i ulazak na teritorij RH, a svakako ćemo uvesti i nove mjere, poput samoizolacije.
Mjere će biti dostupne danas popodne. Maske bi se trebale više upotrebljavati pa ćemo donijeti novu mjeru koja to regulira dodatno. U nekim će djelatnostima biti obavezno nositi maske, u ugostiteljstvu i trgovini primjerice. Restrikcija nema, zabrana nema”, rekao je Beroš, nakon Znanstvenog savjeta i najavio odlazak u Sloveniju kako bi se regulirao odnos među državama.
Kada je Baroš govorio o kriteriju za prelazak granice i ulazak na teritorij RH, a svakako ćemo uvesti i nove mjere, poput samoizolacije, mislio je na državljane Bosne i Hercegovine i Srbije. 
"Mjere samoizolacije vrijedit će 14 dana od ulaska u zemlju, odnosno 7 dana uz provedbu testa na koronavirus", najavio je ministar Beroš.

Hrvati iz BiH koji imaju dvojno državljanstvo moći će i dalje ulaziti u Hrvatsku bez samoizolacije. Također, ko god ima državljanstvo neke od EU zemalja, može normalno ući u Hrvatsku.

Podsjetimo, Iako su hrvatski mediji jučer najavili da će Nacionalni štab te zemlje istoga dana donijeti odluku o obaveznoj 14-dnevnoj samoizolaciji za sve koji dolaze BiH, to se nije dogodilo.

“Presice su odigrale vrlo važnu ulogu u informiranju javnosti. Ukoliko situacija to bude zahtijevala, a mislim da u ovom trenutku to zahtijeva, razmislit ćemo o vraćanju presica’, dodao je.

Poručio je da roditelji čija su djeca teško bolesna mogu biti uz svoju djecu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA