Hrvati ljuti na Orbana: Mađarska prosvojila velike dijelove Hrvatske

Radiosarajevo.ba
Hrvati ljuti na Orbana: Mađarska prosvojila velike dijelove Hrvatske
Foto: Screenshot / Historijska karta Mađarske

Hrvatskoj je neprihvatljivo prikazivanje hrvatskih zemalja u neistinitom historijskom kontekstu, navelo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih pitanja.

Ministarstvo je, povodom karte “historijske” Mađarske, naglasilo da je neprihvatljivo promovisanje aspiracija koje se ni u prošlosti nisu pokazale uspješnim.

Riječ je o slici karte “historijske” Mađarske koju komadaju ruke i grabe teritorije, između ostalog i dijelove Hrvatske, a koju je objavila Međunarodna kancelarija za informisanje u sklopu kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, prenosi Hina.

Mađarska je prije nekoliko dana proslavila Dan nacionalnog zajedništva, spomen-dan uveden 2010., kako bi se obilježilo potpisivanje Trianonskog mirovnog ugovora koji je potpisan 1920. između saveznika i Mađarske u palati Trianon u Versaju.

Po tom mirovnom ugovoru, Mađarska je izgubila dvije trećine teritorije, koje su podijeljene između Austrije, Čehoslovačke, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Rumunije.


“Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske je odmah po objavljivanju fotografije, karikature iz 1921. godine, na Twitteru About Hungary stupilo u kontakt s mađarskom stranom i ukazalo na neprihvatljivost ovakve vrste objave s prikazom dijelova hrvatskih teritorija, za koje se implicira da se radi o područjima Mađarske, koje su oduzete Trianonskim mirovnim ugovorom, što je potpuno iskrivljavanje historijskih činjenica”, navelo je hrvatsko Ministarstvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije