Viktor Orban mora se izviniti zbog vrijeđanja Junckera

Radiosarajevo.ba
Viktor Orban mora se izviniti zbog vrijeđanja Junckera
Foto: Arhiv / Viktor Orban

Čelnik najveće grupe u Europskom parlamentu rekao je u utorak da se mađarski premijer Viktor Orban mora izvinuti zbog svojih kritika na račun Europske unije ili će njegova stranka Fidesz biti izbačena iz grupe Europskih pučkih stranaka (EPP, desni centar).

Dvanaest stranaka članica EPP-a službeno je u ponedjeljak zatražilo "isključenje ili suspenziju" Fidesza koji je u utorak odgovorio da je spreman o tome raspravljati i da ne želi napustiti EPP, već ojačati unutar te grupe one zastupnike koji se protive migraciji.

Mađarski premijer Viktor Orban je izazvao je burne reakcije prije deset dana kada je pokrenuo kampanju protiv predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera, koji je poput njega član EPP-a, optuživši Bruxelles da podržava imigraciju, temu izrazito osjetljivu u Mađarskoj.

"Viktor Orban mora odmah i stalno prekinuti antibriselsku kampanju svoje vlade", rekao je Manfred Weber, takozvani 'spitzenkandidat' EPP-a za predsjednika Europske komisije na izborima u svibnju. Govoreći njemačkim novinarima u Rottersdorfu Weber je rekao da su zadnjih tjedana "Viktor Orban i njegov Fidesz prešli ponovno crvene crte". Sve su opcije na stolu, rekao je nadalje Weber a "pogotovo opcija isključenja tako da nastavimo našu budućnost bez Fidesza".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije