Orban proglasio izbornu pobjedu u Mađarskoj: Velika je bitka iza nas

Radiosarajevo.ba
Orban proglasio izbornu pobjedu u Mađarskoj: Velika je bitka iza nas
Foto: EPA / Izbori u Mađarskoj
Nacionalno-konzervativna stranka premijera Viktora Orbana vodi na mađarskim parlamentarnim izborima održanim u nedjelju, pokazuju prvi djelomični službeni podaci koje je objavio Državni izborni ured (NVI).

Fidesz premijera Orbana koji se kandidirao za treći uzastopni mandat, dobiva 49,15 posto glasova nakon prebrojavanja 64 posto glasačkih listića, dodaje NVI. Izbore je obilježila izlaznost od 68,80 posto, veća nego na trima prethodnim izborima.

Orban proglasio izbornu pobjedu

Orban, koji je već tri puta bio premijer, sinoć je proglasio izbornu pobjedu. Koalicija njegove stranke Fidesz i KDNP-a osvojila je 133 od 199 mjesta u parlamentu.

Viktor Orban je nakon objave preliminarnih rezultata i prebrojavanja većine glasačkih listića oko ponoći proglasio izbornu pobjedu.

"Stvorili smo priliku da obranimo Mađarsku. Velika bitka je iza nas. Postigli smo uvjerljivu pobjedu", rekao je Orban, a prenosi The Guardian.

Sinoć su Orbanu čestitke uputili vođe stranaka ekstremne desnice Europske unije.

Čestitao mu je Geert Wilders, vođa danske ekstremne desnice, potom Beatrix von Storch, iz njemačkog AFP-a, koja je njegovu pobjedu opisala lošom za Europsku uniju ali dobrom za Europu te Marine Le Pen.

Pedesetčetverogodišnji premijer na odlasku koji je dvanaest godina bio na vlasti u Mađarskoj i čija stranka uvjerljivo vodi nakon prebrojavanja 81 posto glasova na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju, opstaje ne političkoj sceni.

Orbana, koji je kao mladić bio liberal a danas je uzor tvrde desnice u Europi i preko Atlantika, Steve Bannon, bivši savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa nazvao je nedavno "junakom" u razgovoru za New York Times.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije