Hrvat vršio arheološka istraživanja, uzeo 1.080 antičkih predmeta

0
Radiosarajevo.ba
Hrvat vršio arheološka istraživanja, uzeo 1.080 antičkih predmeta
Foto: AA / Neovlašteno vršio arheološka istraživanja / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Muškarac iz Sotina u blizini Vukovara proveo je nedopuštena arheološka istraživanja u svom selu te uzeo 1.080 arheološki vrijednih predmeta koji su kulturno dobro u vlasništvu države.

PU vukovarsko-srijemska je provela kriminalističko istraživanje nad 49-godišnjakom da je počinio krivično djelo nedozvoljeno obavljanje istraživačkih radova i prisvajanje kulturnog dobra. Tačnije, policajci su 12. maja 2022. godine, na temelju naloga Županijskog suda u Vukovar, u Sotinu pretražili dom i druge prostorije gdje boravi osumnjičeni 49-godišnjak te su privremeno oduzeli 1.080 predmeta za koje se sumnja u njihovu arheološku vrijednost. Oduzeli su privremeno i dva metal detektora.

Pored pronađenih predmeta, tokom pretrage kuće 49-godišnjaka, policajci su privremeno oduzeli i tri zračne puške te jedan pištolj kalibra 7.65 milimetara te je protiv njega nadležnom sudu podnesen optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o nabavki i posjedovanju oružja građana.

Memorijalni centar poslao pismo svim partnerima: Pozvali javnost da ne odgovara na provokacije

Memorijalni centar poslao pismo svim partnerima: Pozvali javnost da ne odgovara na provokacije

Predmeti imaju veliku vrijednost

Kako je postojala sumnja da je osumnjičeni bez odobrenja nadležnog tijela proveo arheološka istraživanja na lokalitetu Sotina, gdje je i pronašao predmete, PU vukovarsko-srijemska je od Ministarstva kulture i medija, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Vukovaru zatražila ekspertizu odnosno utvrđivanje svojstva kulturnog dobra o pronađenom lokalitetu i predmetima.

Zaprimili su izvještaj Konzervatorskog odjela u Vukovaru koji su utvrdili da od 1.080 komada oko 90 posto zbirke čine arheološki predmeti protohitorije, antike, seoba naroda, ranog i srednjeg vijeka te novog vijeka te da se radilo o nedvojbenim arheološkim nalazima koji imaju svojstvo kulturnog dobra, a koje ima znatnu veličinu i vrijednost.

Detektor metala

Pripadnici PU vukovarsko-srijemske proveli su kriminalističko istraživanje nad muškarcem pri čemu su utvrdili da je osumnjičeni na tom lokalitetu detektorima metala proveo arheološka istraživanja bez odobrenja nadležnog tijela na kojem je pronašao vrijedne arheološke predmete, koji su kulturno dobro u vlasništvu Republike Hrvatske.

Protiv osumnjičenog je nadležnom državnom odvjetništvu podnesena krivična prijava, piše Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije