Grad uništio skoro pola hrvatske proizvodnje cvijeća

2
Hina
Grad uništio skoro pola hrvatske proizvodnje cvijeća
Foto: Facebook / Klikaj.hr / Snažno nevrijeme praćeno tučom

Snažno nevrijeme praćeno gradom koje je danas poslijepodne zahvatilo sjevernu Hrvatsku izazvalo je velike štete na objektima i poljoprivrednim površinama pri čemu je uništena gotovo polovica hrvatske proizvodnje cvijeća.

Nevrijeme je zahvatilo područje uz granicu sa Slovenijom u Krapinsko-zagorskoj županiji, više općina i gradova u Varaždinskoj te dio Međimurske županije, a najviše su stradala područja Velikog Bukovca u Varaždinskoj i Huma na Sutli u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Stradalo područje u općini Veliki Bukovec, gdje je padao grad i veličine teniskih loptica, obišao je varaždinski župan Anđelko Stričak. 

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Velika šteta 

Na području općine je smješteno 40 posto hrvatske proizvodnje cvijeća, a nakon nevremena niti jedan plastenik i staklenik nije ostao neoštećen.

"Mještani kažu da se takvog nevremena ne sjećaju. Grad je oštetio doslovno svaki krov, plastenike, staklenike, usjeve. Uništena je gotovo polovica hrvatske proizvodnje cvijeća", izjavio je Stričak koji je najavio procjenu šteta te proglašenje elementarne nepogode.

"Kad se vidi koliko su plastenici uništeni, sreća je da nije bilo povrijeđenih, dodao je Stričak.

U Krapinsko-zagorskoj županiji najgore je prošlo područje Huma na Sutli.

Župan Željko Kolar izjavio je Hini da je teško procijeniti štetu, ali je sigurno ogromna - prije svega na krovovima, krovnim prozorima, ogromnom broju automobila, dok je šteta na poljoprivrednim nasadima koje je tuča zahvatila uz Sutlu, uz Sloveniju totalna.

Štete su nastale i na objektima firmi Vetropack Straža i OMCO.

Nezapamćena tuča

Načelnik Općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša rekao je da se ne sjeća takvog grada na tom području.

"Vatrogasci pokušavaju zatvoriti rupe na krovovima. Na cesti je granja i drveća kao u priči. Usjeve u vrtu i voćnjaku možemo zaboraviti", rekao je načelnik općine Hum na Sutli.

Nevrijeme je pogodilo i dio Međimurske županije čiji je župan Matija Posavec rekao da je u pojedinim mjestima padao grad veličine oraha. Službe su poslane na teren, a vatrogasci uklanjanu srušena stabla na cestama.

Sva trojica župana najavila su utvrđivanje šteta te prema njima donošenje daljnjih odluka o proglašenju elementarnih nepogoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije