Jazavac iskopao rupu, arheolozi u njoj našli 200 vrijednih novčića

1
Radiosarajevo.ba
Jazavac iskopao rupu, arheolozi u njoj našli 200 vrijednih novčića
Foto: Ilustracija / Pronašli rimske kovanice

Arheolozi u Španiji su zahvaljujući jazavcu pronašli više od 200 rimskih kovanica koje su stoljećima bile skrivene u špilji.

Životinja se probila kroz pukotinu u stijeni unutar špilje La Cuesta u regiji Asturija na sjeverozapadu Španije i iskopala novčiće koje je kasnije pronašao mještanin Roberto Garcia.

Garcia je zatim kontaktirao arheologe, uključujući voditelja iskopavanja Alfonsa Fanjula. Arheolozi smatraju da je jazavac pri ulasku u špilju tražio hranu ili si kopao gnijezdo.

Obavljena 20. kolektivna dženaza za žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu

Obavljena 20. kolektivna dženaza za žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu

Pronašli rupu

"Kad smo stigli tamo, pronašli smo rupu koja je vodila do jazavčevog gnijezda, a tlo oko njega je bilo puno novčića", rekao je Fanjul za CNN, dodajući da je jazavac iskopao više od 90 novčića.

Arheolozi su zatim proveli arheološka iskapanja na tom području i pronašli ukupno 209 kovanica koje datiraju od 200. do 400. godine, odnosno iz kasnorimskog razdoblja.

Fanjul smatra da su kovanice sakrili ljudi koji su bježali od barbara.

"Mislimo da je to odraz društvene i političke nestabilnosti koja je došla zajedno s padom Rima i dolaskom barbara na sjever Španjolske", rekao je arheolog.

Novčići se trenutno čiste i bit će izloženi u Arheološkom muzeju Asturije, rekao je Fanjul, koji ove godine planira provesti daljnja iskopavanja na tom lokalitetu.

Izvadili prvi depozit

"Izvadili smo prvi depozit, ali mislimo da se tamo skriva još puno toga", rekao je, dodajući da je to već najveća rimska ostava pronađena u špilji u Španiji.

"Ovo je jedinstven trenutak o kojem sanjate od malih nogu", kazao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije