Građani sedmi put protestuju protiv nasilja u Beogradu

5
AA
Građani sedmi put protestuju protiv nasilja u Beogradu
FOTO: AA / Brojni građani na ulicama Beograda

Sedmi protest građana nezadovoljnih bezbjednosnom situacijom "Srbija protiv nasilja" počeo je večearas ispred Skupštine Srbije u Beogradu, a zajedno s njim najavljeni su protesti i u slijedeća tri najveća srbijanska grada, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Organizatori - srbijanska proevropska opozicija - najavili su da će tokom mirnih protestnih šetnji u svim gradovima biti blokirane saobraćajnice.

Beogradski protest obilježit će povratak na rutu šetnji koje su sa početka građanskog nezadovoljstva, i blokadu saobraćajno najznačajnijeg gradskog mosta Gazele, preko koga prolazi međunarodni autoput E75.

Sjećanje na Bojana Tončića: U jeku NATO bombardovanja rekao ne Vojsci Jugoslavije

Sjećanje na Bojana Tončića: U jeku NATO bombardovanja rekao ne Vojsci Jugoslavije

Građanima će se ponovo obratiti javne ličnosti i ljudi koji su doživjeli nepravdu zbog nefunkcionalnog i koruptivnog sistema u državi ili oponiranja režimu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Zbog dva masovna ubistva - u samo dva dana početkom maja, tokom kojih je ubijeno 18 ljudi, od čega devetoro đaka osnovne škole - nezadovoljni građani traže zaustavljanje promocije nasilja u javnom prostoru.

Građani zahtjevaju hitan prekid emitovanja rijaliti programa i emisija koje promovišu nasilje, agresiju i nemoral na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i oduzimanje nacionalne frekvencije privatnim prorežimskim televizijama Pink i Hepy koje emituju takav program.

Zahtjeva se i institucionalna odgovornost, odnosno smjene ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Iako toga nema u zvaničnim zahtjevima, na prethodnih šest protesta građani su najčešće uzvikivali "Vučiću odlazi!" tražeći ostavku srbijanskog predsjednika za kojeg dio javnosti smatra da je svojim odnosom prema kritičarima, opoziciji i medijima najveći generator nasilja u društvu.

Građani traže i smjenu rukovodstva Radio-televizije Srbije zbog emitovanja programa koji afirmiše kriminal i nasilje, i zabranu štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu agresiju i nasilje, objavljuju lažne vijesti i krše novinarski kodeks.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije