Gjenero za Radiosarajevo.ba: Milanović je Dodikov partner u razbijanju BiH, oni su Putinovi klijenti

14
Radiosarajevo.ba
Gjenero za Radiosarajevo.ba: Milanović je Dodikov partner u razbijanju BiH, oni su Putinovi klijenti
Foto: Screenshoot / Gjenero - Milanović

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović posljednjih dana snažno zaoštrava svoju protueuropsku retoriku, kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba ugledni politolog i politički analitičar Davor Gjenero, komentirajući podršku koju je predsjednik našeg zapadnog susjeda uputio lideru bh. entiteta RS, a nakon što je Tužilaštvo BiH protiv njega podiglo optužnicu zbog krivičnog djela neprovođenja odluka Visokog predstavnika međunarodne zajednice.

Time se šef hrvatske države – koji danas dolazi u BiH - po ko zna koji put umiješao u političke odnose u našoj zemlji, i to na krajnje neprimjeren način.

„Kontakt s Miloradom Dodikom ima istu svrhu zaoštravanja napada na europsku politiku i euroatlantske strukture. Jasno je, naime, da je unutar euroatlantske politike uspostavljen konsenzus, iz kojeg iskaču jedinom oficijelna mađarska politika i Milanović, o izolaciji Dodika kao aktera koji djeluje destruktivno unutar BiH. Kako se čini, čak niti autoritarni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne želi jasno stati u Dodikovu obranu, osim općenitom formulom o tome kako Beograd neće uvoditi sankcije protiv Dodikova entiteta“, navodi Gjenero.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Prema njegovim riječima, napadi na pravosudne institucije BiH i međunarodnu zajednicu, iz Srbije dolaze od radikalnih nacionalističkih opcija, s margina vlasti, ali ne i od stvarnog nosioca moći.

„Milanović je „pritužbu” Dodika zbog podnošenja kaznene prijave protiv njega iskoristio za obračun sa Visokim predstavnikom međunarodne zajednice Christianom Schmidtom i za pokušaj ponižavanja Bosne i Hercegovine, koju je označio kao traljavo vođenu koloniju“, podsjeća sagovornik Radiosarajevo.ba portala.

Prema njegovim riječima, dvije su razine motiva Milanovića za ovakvo djelovanje.

„S jedne strane je to njegova eurofobija i suprotstavljanje zajedničkim euroatlantskim politikama, a s druge strane uvjerenje da je Dodik poželjni partner njegovoj politici, koja ne skriva svoj ekspanzionizam u odnosu na susjednu državu. Davno je Milanović rekao da po njemu, kad Srbi odluče otići iz BiH, „Hrvatska ne može ostaviti Hrvate iz BiH s onima“, misleći na Bošnjake. I bez deklarativnog raspada BiH, Dodik je za njega partner, jer on zagovara totalno razdvajanje triju naroda u BiH i poništavanje ikakve posebne vrijednosti ove države, koja nadilazi zbroj identiteta triju konstitutivnih naroda“, istakao je Gjenero.

Gjenero otkriva pozadinu "tajnog sastanka" Dodik i Milanovića: Susret Putinovih vazala

Gjenero otkriva pozadinu "tajnog sastanka" Dodik i Milanovića: Susret Putinovih vazala

Prema njegovim riječima, činjenica je da su i Dodik i Milanović klijenti Putinova totalitarnog režima.

„Dodik posve otvoreno, Milanović na „sofisticiraniji način”, dodatno učvršćuje tu povezanost. I Dodik i mađarska vlast, i Milanović, zastupaju vrijednosti „kvazisuverenizma”, koji im je zajednički s Putinovom „idelogijom”, ali ih povezuje i s besprizornim protudemokratskim strankama diljem Europske unije, a te su stranke odreda klijenti režima u Moskvi.

Milanović igra svoju unutarnjepolitičku igru, jer krajem iduće godine će se suočiti s reizborom, pa nastoji učvrstiti svoju poziciju na protueuropskom krilu hrvatske politike, ali sve više mašta i o tome da bude doživljen kao jedan od europskih protudemokratskih lidera, onih koji snuju povratak europskog kontinenta u stanje kakvo ga je obilježavalo prije stvaranja mirovnog pokreta poznatog kao europska integracija“, zaključuje Gjenero.

Milanović i naklapanja o "otmici" huligana u Grčkoj

Gjenero upozorava kako Milanovićevi protueuropski stavovi nisu očiti samo u kontaktima sa Dodikom.

„U slučaju uhapšenih huligana u Grčkoj, naklapa o otmici hrvatskih građana i napada Europsku uniju, koja bi ove po njegovu mišljenju trebala izvući iz grčkog zatvora“, kazao je Gjenero. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije