Francuski filozof i prijatelj Sarajeva Bernard Levy napadnut u Beogradu

Radiosarajevo.ba
Francuski filozof i prijatelj Sarajeva Bernard Levy napadnut u Beogradu
/ Screenshot: Napad na Levyja na Beldocsu
Festival Beldocs ugostio je poznatog franvuskog filozofa Bernarda Levyja, ali je njegovo gostovanje večeras neslavno prekinuto

Razgovor  koji je  Bernard Henry Levy vodio sa redateljem Goranom Markovićem u Kulturnom centru Beograda, najprije je prekinula jedna ženska osoba koja se zatrčala i gosta pogodila tortom u lice.

Filozofa to nije ni  najmanje pokolebalo i on je nastavio da govori o svom djelu. No ubrzo je na pozornicu iza njega izašao drugi aktivista s transparentom koji je počeo da viče "Get Out from Belgrade", te  kako Levy podržava imperijalizam .

Sve je kulminiralo kada je treća osoba nasrnula na Levyja a on je tada počeo da se brani. 

Podsjetimo, Levy je bio oštar kritičar Miloševićevog režima, a tokom rata je posjećivao opkoljeno Sarajevo. Zalagao se za vojnu intervenciju prema Srbiji, kojom bis e zaustavila agresija na BiH.   On je autor teksta "Hotel Europa" po kojem je Dino Mustafič režirao istoimenu predstavu i koja je Danisu Tanoviću poslužila kao polazište za njegov film Smrt u Sarajevu. 

Levy je nakon ovoga  izašao sa tribine, ali se poslije vratio i održao govor ui kojem je zahvalio festivalu i rekao kako vjeruje u Evropsku Srbiju u kojoj će vladati demokratija. 

Ubrzo zatim, Festival je izdao i saopćenje

Povodom večerašnjeg napada na fransuckog filozofa, pisca i reditelja Bernara Anri Levija, gosta Beldocs festivala, nakon projekcije filma “Pešmerga” u Dvorani Kulturnog centra, organizatori Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs zahtevaju i traže od grada Beograda i države Srbije da se zaštite gosti festivala i omogući sloboda govora. Beldocs festival zahteva od nadležnih da se počinioci incidenta identifikuju i odgovarajuće kazne. Takođe, festival osuđuje svaku vrstu nasilja, sprečavanja slobodnog govora i javne reči", saopćeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije