Bernard Levy pokreće peticiju za prijem BiH u EU

Radiosarajevo.ba
Bernard Levy pokreće peticiju za prijem BiH u EU

Na simboličan datum 28. juna, kada cijeli svijet obilježava stogodišnjicu početka Prvog svjetskog rata, francuski filozof i pisac Bernard Henry Levy pokrenut će peticiju za prijem Bosne i Hercegovine u EU. 

U izjavi za Radiosarajevo.ba, uoči praizvedbe njegove predstave Hotel Europe, intelektualac i osvjedočeni prijatelj Sarajeva iznosi svoj stav prema odnosu Evrope prema BiH: 

"Evropa je mašina za proizvodnju mira, i ona je dovela do pomirenja između Francuske i Njemačke, čiji su se narodi međusobno tri puta ubijali u jednom stoljeću. Ali to je mašina koja ne radi uvijek dobro. To je mašina koja u nekim momentima škripi, a vi u Bosni i Hercegovini znate o tome. Evropa je dopustila povratak rata i sjedila je skrštenih ruku. Ta ista Evropa, koja je znala pomiriti Francuze i Nijemce, nije znala spriječiti bandu ništarija, bandu loših vojnika, gledajući s prezirom na sve zakone i čovječnost, dovela do teških patnji grad Sarajevo. 

To jeste mašina za mir koja ne radi uvijek dobro. Zbog toga sam ja zagriženi pristaša ulaska BiH u EU. Ako Bosna i Hercegovina uđe u Evropu, naravno da će to predstavljati priliku za Bosnu i Hercegovinu, ali isto tako veliku priliku i šansu za Evropu. Evropi treba Bosna da bi ponovo našla svoj duh, da bi zaista utjelovila svoje vrijednosti i da bi ispunila svoj zadatak.  

Moji bosanski prijatelji mi u posljednje vrijeme govore da Bosni ide loše. Ona je zatvorena u apsurdnom ustavu, koji je proistekao iz potpuno nepravednog Dejtonskog ustava, ali uvijek im govorim sljedeće: možda Bosna i jeste loše, ali Evropi je još gore. To je Evropa koja je umorna sama od sebe, koja ne vjeruje više sama u sebe, to je Evropa u kojoj su u porastu nacionalizmi, populizmi i neofašizmi. Evropa je jako loše. U petom činu moje drame Hotel Europe može se čuti glumac Jacques Weber kako otkriva da ulazak Bosne i Hercegovine u EU znači novu, svježu krv, svježi vjetar, novu šansu. To će biti druga šansa Evrope. Govorim vam ovo kao bosanski građanin po srcu, ali i francuski građanin po rođenju i građanin Evrope", rekao je Bernard Henry Levy za Radiosarajevo.ba.

Slavni francuski filozof najavio je da će subotnje pokretanje peticije za prijem BiH u EU predstavljati "šesti čin njegove drame Hotel Europe", čija se svjetska premijera s velikim nestrpljenjem očekuje večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu.        

Uz svoje prijatelje, među kojima su slavni francuski glumac Jacques Weber i bivša glasnogovornica Haškog suda Florence Hartman, Levy se nada da će peticija prikupiti milion potpisa

Peticija će simbolično biti pokrenuta u pet minuta do 12, u subotu u Narodnom pozorištu u Sarajevu. 

Razgovarala: Vesna Andree Zaimović, Radiosarajevo.ba 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije