Evo šta tačno piše u Rezoluciji o genocidu u Jasenovcu koju je usvojila Crna Gora

5
Radiosarajevo.ba
Evo šta tačno piše u Rezoluciji o genocidu u Jasenovcu koju je usvojila Crna Gora
Foto: A. S. / Radiosarajevo.ba / Jasenovac

Skupština Crne Gore je u petak, 28. juna, usvojila Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu. Sadržaj Rezolucije objavljen je na stranici skupštine.

U Rezoluciji se navodi da je prema nepobitnim dokazima osnovan koncentracijski logor smrti u Jasenovcu u kojem su u razdoblju od 1941. do 1945. godine, mučeni i ubijani Srbi, Židovi, Romi, Hrvati kao i drugi narodi.

Navodi se da odgovornost može biti isključivo individualna, kao i da nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački.

Novo pojačanje na Koševu: Tinejdžer iz Gambije potpisao za FK Sarajevo

Novo pojačanje na Koševu: Tinejdžer iz Gambije potpisao za FK Sarajevo

"S dubokim suosjećanjem prema žrtvama genocida u Jasenovcu tijekom 1941-1945. godine, uvažavajući da će 2025. godine biti osamdeseta godišnjica od ovog užasnog zločina, a prepoznajući da je 22. aprila 1945. godine logor smrti Jasenovac bio rasformiran i na taj dan posljednji preostali zatvorenici ubijeni.

Skupština Crne Gore, vođena Poveljom Ujedinjenih naroda, Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i Konvencijom o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida odlučuje posvetiti posebnu pažnju komemoraciji i osudi zločina počinjenih u tom logoru smrti", navodi se u Rezoluciji.

Skupština je utvrdila da 22. april bude službeno priznat kao dan sjećanja na genocid u Jasenovcu, koji će se obilježavati svake godine.

"Skupština Crne Gore osuđuje svako poricanje genocida u Jasenovcu i poziva na očuvanje sjećanja na te tragične događaje kroz obrazovne programe i aktivnosti koje će spriječiti bilo kakav oblik revizionizma", navodi se.

Parlament Crne Gore usvojio Rezoluciju o Jasenovcu

Parlament Crne Gore usvojio Rezoluciju o Jasenovcu

Skupština se kroz Rezoluciju obvezuje aktivno doprinositi očuvanju sjećanja na žrtve genocida u Jasenovcu i promovirati toleranciju, razumijevanje i borbu protiv svih oblika mržnje i diskriminacije.

"Potiče se obilježavanje 22. aprila kao dana sjećanja na žrtve genocida u Jasenovcu koji je počinjen tijekom 1941.-1945. godine i Skupština će svake godine slati delegaciju koja će sudjelovati u programima komemoracije."

Skupština Crne Gore ohrabruje državne institucije na svim razinama, Predsjednika Crne Gore, civilno društvo, uključujući nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne strane, da obilježavaju 22. aprila, uključujući organizaciju posebnih događaja i aktivnosti u sjećanje i čast žrtvama genocida u Jasenovcu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije