Reagovao i Plenković: "Rezolucija o Jasenovcu pokazuje duboke podjele u crnogorskom društvu"

1
Radiosarajevo.ba
Reagovao i Plenković: "Rezolucija o Jasenovcu pokazuje duboke podjele u crnogorskom društvu"
Foto: EPA - EFE / Andrej Plenković

Rezolucija o Jasenovcu pokazuje duboke podjele u crnogorskom društvu, rekao je u subotu hrvatski premijer Andrej Plenković, a bivši šef diplomatije te zemlje kazao je kako su oni koji su ju donijeli "dio kvislinškog nasljeđa u Crnoj Gori":

Plenković je u izjavi novinarima na marginama Dubrovnik foruma kazao kako je rezolucija koju je skupština Crne Gore donijela u petak "odraz namjera" koje nisu ni dobrosusjedske ni partnerske, javila je Hina.

Hrvatski premijer naglasio je da Hrvatska "zadržava pravo reakcije na ovakvu rezoluciju" koja je "nepotrebna".

Najnovija informacija: Lideri u Mostaru dogovorili usvajanje budžeta BiH

Najnovija informacija: Lideri u Mostaru dogovorili usvajanje budžeta BiH

"Razvidno je kako je ta tema bila prije svega prouzročena činjenicom da je Crna Gora podržala rezoluciju o Srebrenici na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, pa se oni koji su izglasali rezoluciju o Jasenovcu od nje 'pokušavaju oprati'. Rezolucija je pokazala 'duboku podjelu u Crnoj Gori', što dokazuje i činjenica da od ukupno 81 zastupnika njih otprilike polovica nije bila u parlamentu na glasanju", rekao je Plenković, naglasivši da su joj se usprotivili i crnogorski predsjednik Jakov Milatović, kao i bivši ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, prisutan u Dubrovniku.

On je rezoluciju nazvao "ponižavajućom za Crnu Goru, a i za regiju u cjelini".

Parlament Crne Gore usvojio Rezoluciju o Jasenovcu

Parlament Crne Gore usvojio Rezoluciju o Jasenovcu

Plenković je ranije, u govoru na Forumu rekao kako rezolucija "šalje namjernu, svjesnu politiku podjele unutar Crne Gore", a "još goru poruku u pogledu međusobnog poštovanja i želje za dobrosusjedskim odnosima".

Hrvatski premijer je rekao kako je vladajuća većina u Podgorici donijela rezoluciju "a da se nikad dosad nije bavila tom temom" te da je ona donesena kao odgovor na rezoluciju Ujedinjenih naroda o genocidu u Srebrenici, pod instrumentalizacijom "jedne druge države u regiji".

"Umjesto da se bave svojim problemima i svojim pitanjima, pa i procesuiranjem ratnih zločina iz tog vremena, oni se bave temom za koju nisu pokazivali interes zadnjih osam desetljeća", zaključio je Plenković.

Zastupnici u crnogorskom parlamentu u petak su usvojili Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen, glasovima 41 zastupnika vladajuće koalicije u parlamentu koji broji 81 zastupnika, podsjeća Hina.

Oštar odgovor Hrvatske na Rezoluciju o Jasenovcu: "Neprihvatljivo, očekivali smo da će se suzdržati"

Oštar odgovor Hrvatske na Rezoluciju o Jasenovcu: "Neprihvatljivo, očekivali smo da će se suzdržati"

Oporbeni zastupnici napustili su dvoranu i nisu sudjelovali u izglasavanju rezolucije jer smatraju da na ovaj način službeni Beograd zloupotrebljava svoj utjecaj u Crnoj Gori.

Rezoluciju je u crnogorskom parlamentu podržala većina zastupnika "Pokreta Europa Sad" premijera Milojka Spajića, prosrpske desnice predsjednika parlamenta Andrije Mandića, umjereno prosrpske Socijalističke narodne stranke (SNP) i Demokrata Alekse Bečića.

Rezolucija se primarno odnosila na logor Jasenovac, ali su uoči zasjedanja dodani i logori Dachau i Mauthausen.

Hrvatska je ranije najavila oštar odgovor na eventualno usvajanje Rezolucije o Jasenovcu, te je iz Zagreba priopćeno da to može značajno usporiti put Crne Gore u EU. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije