Duel na srbijanskoj TV: Pogledajte kako je Ćuta ponizio osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja

11
Radiosarajevo.ba
Duel na srbijanskoj TV: Pogledajte kako je Ćuta ponizio osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja
Foto: Screenshot / TV duel Aleksandra Jovanovića Ćute i Vojislava Šešelja

Na srbijanskoj televiziji Happy, inače blisko povezanoj uz režim Aleksandra Vučića, desio se TV duel između osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja i ekološkog aktiviste Aleksandra Jovanovića Ćute. 

Između ostalog, u duelu je bilo priče i o genicidu u Srebrenici. Kada je Šešelj, inače osuđen za ratne zločine pred Međunarodnim sudom u Haagu, pitao Ćutu da li je u Srebrenici bio genocid, aktivista mu je odgovorio: 

"Neki kažu da jeste, neki kažu da nije. Ja ne znam da li je tamo bio genocid, vi imate iskustva iskustva s ratištima u Bosni, imate veliki pozdrav od ratnih vojnih invalida koje ste ostavili bez penzija i pomoći.

Kamiondžija iz BiH proklizao i izazvao lančani sudar u Austriji: Ima i povrijeđenih

Kamiondžija iz BiH proklizao i izazvao lančani sudar u Austriji: Ima i povrijeđenih

Više puta su štrajkovali ovde ispred Skupštine, a prolazili ste pored njih kao pored turskog groblja. A vi ste ih vodili i na Vukovar i u Krajinu, to su oni ljudi koje ste vodili da brane svetu srpsku zemlju, pa se njima obratite. a to da li je u Srebrenici bio genocid ili nije, ja to ne znam. Znam samo da ću uraditi sve da se to više ne dogodi", rekao je Ćuta. 

Vrijedi napomenuti da je u više presuda naglašeno da se u Srebrenici, u julu 1995. godine, desio genocid, zbog čega je osuđeno više osoba iz vrha tadašnje RS, primarno prvi predsjednik Radovan Karadžić i general Ratko Mladić. Obojica su osuđeni na doživotni zatvor. 

Jovanović je također žestoko odgovorio na pitanje o raseljavanju seljaka u Srbiji zbog iskopavanja litijuma. Na to pitanje, rekao je Šešelju: "Ja znam da ti imaš iskustva u raseljavanju, prvo si raseljavao Hrvate u Hrtkovcima, sad ste se nameračili na srpskog seljaka. Ma, sram vas bilo." 

Ćuta je poznat kao žestoki kritičar vlasti, a iako je Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, bio veliki protivnik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, zbog njegovog naprasnog odlaska iz ove stranke, sada se odnos popravio i zbog toga će Šešeljev SRS biti u koaliciji s Vučićevim SNS-om na izborima koji se održavaju 17. decembra ove godine. 

Ovdje možete pogledati njihov kompletan duel: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije