Šešelj ismijava Haški tribunal: "Odazvat ću se sudu ako se prebace u sigurniju zemlju - Afganistan"

10
Radiosarajevo.ba
Šešelj ismijava Haški tribunal: "Odazvat ću se sudu ako se prebace u sigurniju zemlju - Afganistan"
Foto: SRS / Vojislav Šešelj

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je jučer, 27. septembra, da je podignuta nova optužnica protiv lidera Srpske Radikalne Stranke Vojislava Šešelja u Haagu. 

Nakon vijesti o podizanju optužnice javio se i Šešelj te u izjavi za medije iz entiteta RS rekao da još nije dobio novu hašku optužnicu za nepoštovanje suda, ali da je spreman da se odazove pozivu ako Mehanizam za međunarodne krivične sudove, koji je zamijenio Haški tribunal, "bude preseljen u neku sigurniju državu, kao što je Afganistan".

"Pošto će uskoro Velika Britanija da potone u more, jer će ogroman talas Sjevernog mora da zapljusne cijelu Nizozemsku, neću da budem u to vrijeme u Sheveningenu da me udavi taj talas", rekao je Šešelj.

Alma Čolo: 'Stid me Ismeta Gavrankapetanovića, što živim u sistemu koji mu ovo radi'

Alma Čolo: 'Stid me Ismeta Gavrankapetanovića, što živim u sistemu koji mu ovo radi'

On je naveo da bi se najsigurnije osjećao u Afganistanu i predložio da Mehanizam bude preseljen u tu državu.

"Pošto je Afganistan planinska zemlja, tamo nijedan talas ne može da dopre, a afganistanski junački narod je nedavno do nogu potukao Amerikance i njihove saveznike, obnovio demokratiju. Tamo bih se osjećao najsigurnije", rekao je Šešelj.

On je podsjetio da je i ranije bio optužen za nepoštovanje suda, odnosno za štampanje svojih knjiga u kojima je, kako kaže, objavio podatke lažnih svjedoka, povjerljive dokumente i razne falsifikate.

"Oni su htjeli prošle godine da mi zaplijene 56 knjiga zbog toga. Naravno, nisu uspjeli da zaplijene nijednu, pa sam odlučio da cijeli moj haški dosije, a tu će biti bar još dvadesetak knjiga, objavim da ostane za historiju", rekao je Šešelj.

Nova optužnica iz Haaga: Evo za šta se tereti Vojislav Šešelj

Nova optužnica iz Haaga: Evo za šta se tereti Vojislav Šešelj

On je dodao da je već tri puta u tribunalu kažnjen za nepoštovanje suda, a da bi sada da mu sude i četvrti put.

Šešelj je pravosnažnom presudom Haškog tribunala iz 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premještanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine.

Lider radikala je ostao na slobodi u Srbiji, jer je odslužio kaznu tokom boravka u pritvoru od 2003. do 2014. godine.

Haški tribunal je 2010. godine podigao optužnicu protiv Šešelja zbog nepoštovanja suda, zato što je objavio identitete zaštićenih svjedoka iz glavnog procesa koji se protiv njega vodio po optužnici za ratne zločine.

Osim Šešelja, Tribunal je za nepoštovanje suda optužio i članove SRS-a Vjericu Radetu i Petra Jojića i za njima raspisao potjernicu sa nalogom za hapšenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije