Vučić izgubio živce zbog pitanja hrvatske novinarke o Šešelju: "Imaju pravo donositi odluke"

6
Radiosarajevo.ba
Vučić izgubio živce zbog pitanja hrvatske novinarke o Šešelju: "Imaju pravo donositi odluke"
Foto: EPA - EFE / Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije baš najbolje reagirao na pitanje hrvatske novinarke o odličju koji je Srpska pravoslavna crkva dodijelila ratnom zločincu Vojislavu Šešelju.

Nakon sastanka u okviru summita "Brdo-Brioni", predsjenik Srbije Vučić se obratio medijima. Tokom razgovora s predstavnicima sedme sile, Vučić je ušao u raspravu s hrvatskom novinarkom koja ga je pitala hoće li na odnose Srbije i Hrvatske utjecati to što je Srpska pravoslavna crkva dodijelila odličje osuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju.

"Od koga je odlikovan? Od jedne eparhije. Pa, vi svaki dan odlikujete one koji su ubijali Srbe, o njima pravite filmove, a na to nimalo niste osjetljivi", rekao je Vučić.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Skandalozno: Srpska pravoslavna crkva odlikovala ratnog zločinca Šešelja

Skandalozno: Srpska pravoslavna crkva odlikovala ratnog zločinca Šešelja

Na konstataciju novinarke da je Šešelj osuđeni ratni zločinac, Vučić je odgovorio:

"A da… Ovim vašima su okrenuli tu presudu na tri prema dva. Kad ih prvo osude, pa ih onda vrate, pa su onda postali junaci zbog tri prema dva presude. To pitajte presude nadležne eparhije SPC-a. Nisam ni pop, ni vladika, ni patrijarh, niti bilo što drugo i ne pada mi na pamet ni da budem. A kod nas je Crkva vrlo neovisna u odnosu na državu. Ne znam kako je kod vas Hrvata, ali mi se sekularnošću naše države vrlo ponosimo", rekao je on.

Na inzistiranje novinarke da ipak iznese svoje mišljenje, Vučić je rekao da je upravo to i učinio, prenosi Nova.rs.

"Ne znam što bih vam rekao… To je moje sve što imam reći. Svako od njih ima pravo kao slobodni ljudi donositi odluke, a u to država nije uplitana. Da vam kažem, ja vidim da vi čeznete da dođem u Jasenovac da vam na sva pitanja odgovorim. Ja uživam u tome i jedva čekam da dođem i položim taj cvijet i da vam odgovorim na ta pitanja", rekao je Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije