Dr. Jovanović otkrila kako bi mogao izgledati početak nove školske godine

1
Radiosarajevo.ba
Dr. Jovanović otkrila kako bi mogao izgledati početak nove školske godine
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Ilustracija

Važno da se nastava vrati u realne okvire, zbog čega je važna vakcinacija đaka od 12 godina pa naviše. Oni koji nisu imunizovani, radiće test svake nedjelje, kaže virusolog i članica Kriznog štaba Tanja Jovanović.

"Bila bi velika šteta da i ove godine nastava počne na online platformi. Ukoliko se ne vakcinišu, đaci stariji od 12 godina moraće da bar jednom nedjeljno rade testiranje na COVID-19" - rekla je Jovanovićeva, koja podržava prijedlog epidemiologa dr Predraga Kona o odvajanju vakcinisanih i nevakcinisanih đaka starijih od 12 godina, piše Blic.rs.

Ona je rekla da vakcinaciju preporučuje posebno onima koji su u stalnom kontaktu sa velikim brojem ljudi.

Djeca ponovo u skolskim klupama - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Djeca ponovo u školskim klupama

"Ja mogu samo da snažno da preporučim vakcinaciju, i to pre svega određenim kategorijama koje svojim poslom i obavezama dolaze u kontakt s velikim brojem ljudi. Za uspostavljanje kontrole nad epidemijom, bilo bi dobro uvesti obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika da bismo sačuvali zdravstveni sistem, ali i zaposlenih u prosveti, javnim službama", rekla je dr Jovanović.

Dodaje da povećan broj zaraženih posljednjih dana može da bude pokazatelj da smo na pragu četvrtog talasa.

Kako kaže Jovanović, on će udarati tamo gde imamo najviše nevakcinisanih. Godišnji odmori su, ljudi idu u rizična područja i zemlje koje su već u četvrtom talasu. Čak se cijele porodice vraćaju inficirane, a neki od njih moraju da budu i hospitalizovani.

Zato bi, navodi, trebalo poštovati mjere koje su sada na snazi, a za koje smatra da bi ih trebalo i pooštriti.

Djeca ponovo u skolskim klupama - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Djeca ponovo u školskim klupama

"Teško je tražiti pooštravanje mera kad se apsolutno ne poštuju i mere koje su trenutno na snazi. U Grčkoj se, recimo, jako poštuju najosnovnije epidemiološke mere - maska su obavazne u zatvorenom prostoru, kao i fizička distanca. Ne može se ući u prevoz, hotel, restoran ili bilo koji zatvoreni prostor bez maske", rekla je ona.

Navod i da bi trebalo posebno razmotriti organizaciju skupova sa velikim brojem ljudi, poput koncerata i sportskih događaja.

"Tu bih tražila da se napravi razlika između vakcinisaniih i nevakcinisanih. Da smo svi vakcinisani, mogli bismo da vodimo normalan život, ali pošto nismo treba napraviti tu razliku, da vakcinisani imaju slobodu kretanja, prisustvovanja raznim manifestacija, a za nevakcinisane bi morali da imammo rezultate testiranja na kovid 19", istakla je dr. Jovanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije