Novi detalji / Skandal u Doboju sa pogrešnim vakcinama digao sve na noge

05. 08. 2021. u 22:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 8

"Građani Doboja koji su prošle sedmice, umjesto protiv korone, greškom vakcinisani protiv sezonskog gripa, bit će pod nadzorom svog ljekara. Kod njih, za sada, nema neželjenih reakcija".

Ovo je rekao direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković, nakon skandala koji se desio u dobojskom Domu zdravlja, u kojem je osam osoba umjesto Sinofarmom vakcinisano Vaksigripom, o čemu je Srpskainfo pisala.

Zeljković je objasnio da Vaksigrip ne utiče na primanje vakcine protiv korone, te da će građani u što kraćem roku dobiti dvije doze ovog cjepiva.

Poručio je da tek treba da se ustanovi da li je istekao rok Vaksigripu, koji su građani Doboja primili umjesto Sinofarma.

"Rok trajanja vakcina je, inače, godinu dana i nakon toga postoji prelazni period u kojem je moguće primiti vakcinu. Takođe, nisu upotrebljene sve vakcine protiv virusa influence, određena količina je ostala u frižiderima", objasnio je Zeljković.

Odgovornost radnice

Poručio je da građani ne treba da vode računa o tome koju vakcinu primaju, jer je to odgovornost zdravstvenih radnika.

"Postoji prostor da se dese greške, ali se on mora maksimalno smanjiti. Preliminarni izvještaj o slučaju u Doboju je u pripremi, pa ćemo vidjeti kako je došlo do toga da se građanima da vakcina protiv gripa", poručio je Zeljković.

I iz Doma zdravlja Doboj potvrdili su da je grupa građana, umjesto vakcine protiv koronavirusa, greškom dobila vakcinu protiv sezonskog gripa, ali nisu objasnili kako je, konkretno, došlo do ovog nemilog slučaja.

Saopštili su da je, odmah po saznanju o ovom događaju koji se desio 31. jula, proces vakcinacije zaustavljen, a radnica M. P., koja je napravila grešku, udaljena s radnog mjesta.

"Vakcinaciju su nastavili drugi radnici naše ustanove. U ponedeljak, 2. avgusta, u sedam časova ujutro, urgentnim dopisom o neželjenom događaju obaviješteni su Institut za javno zdravstvo RS, Policijska uprava Doboj i Republička uprava za inspekcijske poslove RS, sa zahtjevom za hitno preduzimanje mjera za rješavanje ovog slučaja – navodi se u saopštenju.

Posljedice i istraga

Iz Doma zdravlja Doboj naglasili su da su doktori zaposleni u Službi porodične medicine odmah obavijestili osobe koje su primile vakcinu protiv sezonskog gripa.

"Ti ljudi su upoznati s dejstvom vakcine protiv sezonskog gripa, te da ne postoji opasnost po njihove živote i zdravlje, niti neke eventualne posljedice", istakli su u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Dodaju da će se o odgovornosti radnice u procesu vakcinacje, po okončanju istražnih radnji, izjasniti nadležne institucije.

Ostatak teksta možete pročitati na linku OVDJE.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA