Doboj / Nakon greške prilikom vakcinacije u BiH: Radnica udaljena s radnog mjesta

04. 08. 2021. u 11:37:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Nakon objave medija u BiH da se krajem prošle sedmice u Domu zdravlja Doboj desio nezapamćeni skandal, gdje su građani umjesto vakcine protiv koronavirusa dobili vakcinu protiv sezinske gripe, oglasili su se iz lokalne policije ali i lokalnog doma zdravlja.

Kako se navodi iz Policijske uprave Doboj, već se preduzimaju sve potrebne mjere i radnje s ciljem da se provjere navodi iz prijave o ovom događaju koji je uznemirio dio javnosti u tom bh. gradu.

Nakon izvještavanja medija, sitgle su reakcije iz PU Doboj ali i reakcija iz Doma zdravlja u Doboju.

Oglasili se i PU Doboj i Dom zdravlja Doboj - undefined

Foto: Printscreen: Oglasili se i PU Doboj i Dom zdravlja Doboj


"Policijski službenici Sektora kriminalističke policije PU Doboj preduzimaju sve potrebne mjere i radnje u cilju provjeravanja navoda iz prijave da je jedna radnica Doma zdravlja Doboj greškom umjesto vakcine protiv virusa COVID-19 kineskog proizvođača „Sinofarm“ dala vakcinu protiv sezonskog gripa tvz. „Vaksi grip“. Navedeni događaj je prijavljen našoj Upravi od strane Doma zdravlja Doboj 02.08.2021. godine i o svemu je obaviješteno nadležno Okružno javno tužilaštvo Doboj", navodi se u saopštenju iz PU Doboj. 

Podsjećamo, građani su se u petak odazvali na poziv za vakcinaciju u Doboju, ali su navodnim propustom medicinskih radnika u Domu zdravlja Doboj dobili pogrešnu vakcinu. 

Na zvaničnoj Facebook stranici ove zdravstvene ustanove je, nakon pisanja medija u srijedu, objavljeno saopštenje kojeg potpisuje Slavko Kovačević, direktor JZU Dom zdravlja Doboj.

Dana 31.07.2021. god. (subota) radnica JZU Dom zdravlja Doboj M.P. umjesto vakcine protiv COVID-19 proizvođača Sinopharm za 8 sugrađana aplicirala je vakcinu protiv sezonskog gripa VAXIGRIP.Po saznanju o neželjenom događaju, proces vakcinacije je zaustavljen, radnica M.P. udaljena je sa radnog mjesta i procesa rada, a vakcinacija je nastavljena od strane drugih radnika ustanove. U ponedjeljak, 02.08.2021.god., u 7 časova ujutro, urgentnim dopisom o neželjenom događaju obaviješteni su Institut za javno zdravlje RS, Policijska uprava Doboj i Republička uprava za inspekcijske poslove, sektor zdravstvene inspekcije sa zahtjevom za hitno preduzimanje mjera za rješavanje ovog neželjenog događaja", navodi se u Facebook objavi Doma zdravlja u Doboju.

Iz ove zdravstvene ustanove pojašnjavaju to kako su "Doktori medicine zaposleni u Službi porodične medicine, takođe odmah obavijestili naše sugrađane koji su primili vakcinu protiv sezonskog gripa, prilikom čega su upoznati sa dejstvom vakcine protiv sezonskog gripa, te da ne postoji opasnost po njihove živote i zdravlje niti neke eventualne posljedice".

Također, iz Doma zdravlja u Doboju ističu da će "o odgovornosti radnice u procesu vakcinacije, po okončanju istražnih radnji izjasniti nadležne institucije" te da, do okončanja ovog postupka, "neće biti dodatnih saopštenja za javnost u cilju omogućavanja nesmetanog provođenja istražnih radnji".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)