Doktorica Slavica Plavšić putem Twittera spasila život čovjeku oboljelom od COVID-a

0
Radiosarajevo.ba
Doktorica Slavica Plavšić putem Twittera spasila život čovjeku oboljelom od COVID-a
Foto: Twitter / Dr. Slavica Plavšić

U periodu kada je na Balkanu sve veći broj zaraženih koronavirusom i kada su bolnice prepune, a ljudi nemaju vremena ni snage da čekaju, svaka pomoć je i te kako dobrodošla.

Tako je doktorica iz Pančeva, iz Srbije, svojim savjetima pomogla jednom sinu da spasi oca i priključi mu kiseonik kod kuće.

Prim. dr. Slavica Plavšić, specijalistica za plućne bolesti u penziji nije se oglušila o apel za pomoć jednog sina koji joj je pisao putem Twittera. Kako je objavila, u pitanju je još jedna mučna i teška priča, ali sa srećnim krajem.

Agonija u ovoj porodici kreće od onog trenutka kada osamdesetogodišnji otac dobija visoku temperaturu, a saturacija mu pada na 86. U bolnicama nema mjesta, a on je pacijent sa obostranom upalom pluća. Kontrola slijedi tek za tri dana, za njih predugih. Hitna pomoć stiže tek kad se saturacija spusti na 80.

Njegov sin traži savjet od doktorice i dobija uputstva da ode da kupi kiseonik i priključi ga ocu sam kod kuće. Aparat za kiseonik na mjesečnom nivou košta 100 eura iznajmljivanje, a kako navodi dr. Plavšić nije težak za priključivanje. Potrebno je da otac miruje jer mu svaki pokret snižava saturaciju.

I tako je uz pomoć "Twitter ordinacije" i instrukcija putem poruka ovaj sin uspio da spasi oca.

Doktorica Plavšić zaista vraća nadu da nije sve izgubljeno kada ne možemo da dođemo na red u ambulanti, a usput i pokazuje kolika je borba svih stručnjaka da se ne zanemaruje ni jedan jedini slučaj zaraze koronavirusom.

Doktorice, svaka vam čast, piše Noizz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije