Doktor otkriva kako prepoznati simptome korone kod djece

Radiosarajevo.ba
Doktor otkriva kako prepoznati simptome korone kod djece
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Srbijanski profesor Vladislav Vukomanović, kardiolog pedijatar Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta objasnio je kako prepoznati simprome koronavirusa kod djeteta.

"Simptomalogija je obično veoma trivijalna. Ili se radi o zapušenom nosu ili curenju iz nosa, povišenoj tjelesnoj temperaturi, suhom kašlju, a u odnosu na starije sa COVID infekcijom, češći su bolovi u stomaku, proljev i povraćanje", objašnjava doktor Vukomanović. 

Ističe da je važna porodica jer u porodici mogu da se steknu navike i da se djeca upozore šta je neophodno da rade, da se nauče da peru ruke, nose maske i izbjegavaju bliske kontakte. 

"Nama je epidemiološka anamneza veoma važna. Ukoliko se kod djeteta pojavi neka simptomatologija koja može da ukaže na COVID-19, veoma detaljno se raspitamo o tome da li postoje članovi porodice koji su ispoljili kliničku sliku ili se liječe od infekcije i na taj način ih i tretiramo i eventualno uzorkujemo brzim antigenskim testovima", kaže doktor Vukomanović, prenose srbijanski mediji. 

Objašnjava da je pravilo da se PCR testovi ne ponavljaju ukoliko su brzi antigenski testovi pozitivni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije