Doktori pozivaju na oprez: Šta učiniti u slučaju trovanja napitkom?

0
Radiosarajevo.ba
Doktori pozivaju na oprez: Šta učiniti u slučaju trovanja napitkom?
Foto: HRT / Tihomir Bradić i Vili Beroš

Otkriveno je više slučajeva trovanja gaziranim pićima u Hrvatskoj. Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš pozvao je na oprez i rekao da je riječ o "više proizvođača i više vrsta ambalaže s različitim punjenjima iz više zemalja".

Šta učiniti u slučaju konzumacije otrovne tekućine, objasnio je doktor KBC-a Zagreb Tihomir Bradić.

Kod osoba koje su se otrovale napitkom, utvrđene su povrede sluznice ždrijela i jednjaka.

Zagrebački obavještajac ponovo djeluje u BiH: "Ne treba obraćati pažnju na američka rješenja"

Zagrebački obavještajac ponovo djeluje u BiH: "Ne treba obraćati pažnju na američka rješenja"

U slučaju konzumacije toksične tekućine, liječnik savjetuje da popijenu tekućinu treba ispljunuti i ne piti dodatno vodu, sodu bikarbonu i slično, piše HRT.

"Ukoliko dođe do ingestije pića, tada je apsolutno potrebno što prije prekinuti ingestiju, nikako ne pokušavati razrijediti tu otopinu koja je ingestirana većim volumenom vode jer može doći do pogoršanja stanja, može doći do aspiracije, odnosno udisanja korozivnog sredstva, što može dovesti onda i do razvoja povreda disajnog sistema", naglasio je.

Stigli glavni nalazi u Hrvatskoj: Potvrđeno da je čovjek iz Rijeke popio nešto užasno

Stigli glavni nalazi u Hrvatskoj: Potvrđeno da je čovjek iz Rijeke popio nešto užasno

Pokušaj neutralizacije može dovesti do ekstremne reakcije

"Izbjegavajte pokušaj neutralizacije sode, bikarbonom ili sličnim sredstvima, zato što će to dovesti do eksterne reakcije, neutralizacije kiseline lužinom, što će dovesti do pogoršanja povreda", dodao je.

Nakon kojih simptoma se javiti na hitni prijem?

"Prije svega bih savjetovao izbjegavanje uopće konzumacije gaziranih pića u ovom trenutku dok ne saznamo više informacija o tome koja su od njih sigurna, a koja nisu. Kod konzumacije korozivnih sredstava, znači kiseline i lužine, očekujemo vrlo nagao nastup simptoma. Čovjek osjeti vjerovatno promijenjeni okus pića, a s druge strane automatski počinje bol i pečenje u usnoj šupljini", objasnio je doktor Bradić.

'Oprez, radi se o više proizvođača i više ambalaža s više punjenja'

Ministar Vili Beroš večeras je došao u KBC Zagreb: "Sve institucije postupaju. U toku je i postupanje DORH-a, policije i Državnog inspektorata, a kad utvrdimo sve okolnosti javnosti ćemo saopćiti o čemu se radi. Da bismo spriječili nove slučajeve."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije