Naređena inspekcija u BiH zbog trovanja Coca Colinim pićem: Ima li ga na bh. tržištu?

3
L. Memčić
Naređena inspekcija u BiH zbog trovanja Coca Colinim pićem: Ima li ga na bh. tržištu?
Foto: EPA - EFE / Coca Cola (Ilustracija)

Iz Agencije za sigurnost hrane BiH potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba da za sada ne postoje nikakve službene informacije o eventualnim trovanjima ljudi, konkretno mineralnom vodom ili sokom u Bosni i Hercegovini.

"Zbog mjera predostrožnosti Agencija je naložila inspekcijski nadzor u zemlji u vezi s ovim slučajem", kazao je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Džemil Hajrić.

Kako je naglasio, Agencija je odmah jučer reagovala iako nisu imali zvaničnih informacija, osim onih i medijskih navoda.

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

"Preporučili smo inspekcijskim tijelima da izvrše uvid u to da li se na tržištu Bosne i Hercegovine nalazi sporni prozvod s obzirom da se radi o svjetskom brendu (Coca Cola op.a.)", rekao je Harić.

Napomenuo je da je Agencija kontaktirala i Coca Colu u Bosni i Hercegovini, te da je utvrđeno da piće Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml s bar kodom 385 nije na tržištu BiH.

"Još uvijek čekamo povratne informacije nadležnih organa iz Hrvatske. Pozitivne vijesti su da nema slučajeva hospitalizacije u BiH", rekao je Hajrić za Radiosarajevo.ba.

U Republici Hrvatskoj do sada su potvrđena četiri slučaja zbog sumnjivog trovanja gaziranim pićem. Tri osobe završile su u bolnici u Zagrebu, a jedna u Rijeci.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) analizira uzorke bezalkoholnog pića iz Rijeke koje im je dostavila Sanitarna inspekcija, a riječ je o "dva kompozitna uzorka koji se sastoje od 16 bočica, ukupno osam litara tekućine", potvrdio je direktor HZJZ-a Krunoslav Capak.

Coca Cola se oglasila povodom navodnog trovanja: Šta se krije iza priče o piću Romerquelle?

Coca Cola se oglasila povodom navodnog trovanja: Šta se krije iza priče o piću Romerquelle?

"Riječ je vjerojatno o nekim korozivnim sredstvima i tu je najbitnije da vidimo postoje li neki strani elementi u tom piću, jer piće samo po sebi i sav sadržaj koji je unutra ne mogu takve povrede uzrokovati. Odluku o povlačenju proizvoda s tržišta može donijeti jedino Državni inspektorat", naglasio je Capak.

Nakon primljene obavijesti o pićima kontaminiranima hemikalijama u ugostiteljskim objektima i hospitalizaciji osoba sa sumnjom na hemijske povrede usne šupljine, grla i jednjaka, terenska nadležna tijela prikupljaju uzorke spornih pića.

Iz Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o. izrazili su svoju zabrinutost u vezi izoliranog slučaja povezanog s njihovim pićem Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije