Panika raste u Hrvatskoj zbog sumnjivog trovanja pićem: "Pijte samo vodu iz česme"

6
Radiosarajevo.ba
Panika raste u Hrvatskoj zbog sumnjivog trovanja pićem: "Pijte samo vodu iz česme"
Foto: Jutarnji list / Ilustracija

Tri osobe su završile u bolnici u Zagrebu, a jedna u Rijeci, zbog sumnje na trovanje gaziranim pićem.

Kako Jutarnji list piše iz KBC-a Zagreb (Klinički bolnički centar Zagreb), sinoć se u tu ustanovu javila još jedna muška osoba.

Postavljena je sumnja da je došlo do trovanja. Kako smo saznali iz bolnice, muškarac je u kafiću pio Romerquelle.

Uznemirujući događaj u Makarskoj: Starija žena preminula nakon što ju je muškarac odgurnuo na ulici

Uznemirujući događaj u Makarskoj: Starija žena preminula nakon što ju je muškarac odgurnuo na ulici

Četvrta hospitalizirana osoba u Hrvatskoj potvrđena je sinoć za Dnevnik Nove TV od strane Rajka Ostojića, specijalista gastroenterologije i hepatologije te predstojnika Zavoda za gastroenterologiju KBC-a Zagreb.

"Oko 20 sati primili smo pacijenta. Riječ je o muškoj mlađoj osobi koja se klinički osjeća dobro, obrada je u toku i za sada izgleda klinički stabilno", rekao je Ostojić, dodajući da postoji sumnja da je riječ o trovanju pićem, ali da se čeka detaljna obrada.

Mladić u dobi od 19 godina završio je s teškim povredama jednjaka i želuca na hitnom prijemu KBC-a Rijeka nakon što je u jednom riječkom ugostiteljskom objektu popio bezalkoholno piće.

Unatoč tome što se incident dogodio u subotu, niko od nadležnih nije reagovao do jučer, nakon medijskih upita, a putem društvenih mreža stvorila se rijetko viđena panika.

Zavod za javno zdravstvo, policija, riječki KBC i Ministarstvo zdravstva oglasili su se tek nakon medijskih upita.

Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, poslao je Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Odjelu za kontrolu zdravstvene ispravnosti voda i vodoopskrbu, uzorke koje će testirati. No, unatoč evidentno ozbiljnoj situaciji, pravovremene reakcije su izostale.

U ponedjeljak su se širile alarmirajuće poruke putem WhatsApp i Viber grupa koje su tvrdile da je u riječki KBC zaprimljen veći broj pacijenata s teškim povredama jednjaka nakon konzumacije bezalkoholnih napitaka u riječkim kafićima.

Ostale su se pojedine tvrdnje da je nakon ispiranja cijevi hemikalijama u punionici Coca-Cole završila po život opasna kiselina, te da je bolje izbjegavati cijelu seriju bezalkoholnih napitaka Coca-Cole s bar kodom koji počinje brojevima 385.

Iako su postojali i slični slučajevi ranije, pravovremene reakcije nadležnih izostale su sve do jučer nakon medijskih upita.

Neslužbene informacije koje su do medija stizale iz KBC-a ukazivale su da ovoga puta u priči ipak ima istine. U utorak ujutro iz KBC-a su potvrdili da su na bolnički odjel zaprimili jednu osobu pod sumnjom na hemijsku povredu jednjaka.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) analizira uzorke bezalkoholnog pića iz Rijeke koje im je u poslijepodnevnim satima dostavila Sanitarna inspekcija.

Riječ je o "dva kompozitna uzorka koji se sastoje od 16 bočica, ukupno 8 litara tekućine", potvrdio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

"Riječ je vjerojatno o nekim korozivnim sredstvima i tu je najbitnije da vidimo postoje li neki strani elementi u tom piću, jer piće samo po sebi i sav sadržaj koji je unutra ne mogu takve povrede uzrokovati", naglasio je Capak.

Odluku o povlačenju proizvoda s tržišta može donijeti jedino Državni inspektorat, dodao je direktor HZJZ-a.

"Mi u ovom trenutku ne možemo savjetovati da se pije ovo ili ono piće. Svi mogu konzumirati vodu za piće iz vodovodne mreže koja je zdravstveno ispravna, pod kontrolom Sanitarne inspekcije i ovlaštenih laboratorija" kazao je Capak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije