Hrvatski ministar zdravstva: Čudno je da su pića različita, pune se u različitim zemljama

2
Radiosarajevo.ba
Hrvatski ministar zdravstva: Čudno je da su pića različita, pune se u različitim zemljama
Foto: EPA-EFA / Vili Beroš

Slučajevi navodnog trovanja gaziranim pićima u Hrvatskoj otvorili su mnogo pitanja. Pristigao je nalaz izuzetih bočica u Rijeci. Njih ukupno 16 pokazuju da u njima nije bilo apsolutno ničega spornoga. Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš u centralnom Dnevniku HTV-a kazao je kako se uzrok štetnih događaja još uvijek ne zna.

"Međutim ono što je nezgodno je da broj onih koji prijavljuju tegobe raste. Do sada smo imali ukupno 14 pregledanih pacijenata u bolnicama u čitavoj Hrvatskoj. Od toga jedan u KBC-u Rijeka, i to je jedini i prvi bolesnik koji de facto ima najteže tjelesne ozljede. Zatim u KBC-u njih sedam. U Varaždinu jedan, na Merkuru dva. U Karlovcu jedan bolesnik, te u KBC-u čak tri bolesnika. Od njih 14, četiri ima dokazane lezije probavne sluznice određene metodom indirektoskopskom. Dakle, uvidom u samu sluznicu", poručio je ministar Beroš.

Dodao je da ih ostali pacijenti nemaju i većina tih bolesnika je otpuštena na kućno liječenje. Jedino što je dobro u ovoj situaciji je da klinička slika takvog akutnog oštećenja sluznice probavnog trakta nije teška.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

"Što je uzrok, još i nadalje ne znamo", ponovio je Beroš.

Sve institucije rade i zadatak im je čim prije detektirati uzrok. Čudno je koliko su prostranjeni ti potvrđeni slučajevi. Znači, Varaždin, Zagreb, Rijeka, Split, jako neobično. Beroš je istaknuo da je vrlo čudno i vrlo neobično to što su pića potpuno različita: "Puni se u različitim državama. Dosta je toga neobično. Međutim, postoje određene indicije što bi mogao biti uzrok, ali prepustit ćemo to Državnom inspektoratu."

Bizarna ponuda u Zagrebu: Piće od kojeg se navodno otrovao muškarac prodaju po sniženoj cijeni

Bizarna ponuda u Zagrebu: Piće od kojeg se navodno otrovao muškarac prodaju po sniženoj cijeni

Je li riječ o sabotaži, o nekom pojedinačnom činu, spletu okolnosti? Beroš je kazao kako ne vjeruje da je riječ o sabotaži.

"S obzirom na vrstu oštećenja, rasprostranjenost i činjenici da je ipak isti vlasnik, moguće je da dolazi prilikom procesa čišćenja od sad do nekakvih nedovoljno definiranih elemenata koji onda posljedično mogu izazvati ovako zbivanje. Ali doista ne bih želio o tome sad da razgovarati. U konačnici nije ni moje kao ministra zdravstva. Moje je samo pripremiti zdravstveni sistem za ono što je moguće pred nama, ali do sada moram reći da smo promptno i dobro reagirali", poručio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije