COVID-19 / Doktor iz Srbije tvrdi: Evo kad se vraćamo normalnom životu

23. 01. 2022. u 09:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Pik ovog talasa biće sredinom februara, brojevi će biti visoki, ali trajanje platoa jako kraće, kazao je prof. dr Radmilo Janković, zamjenik direktora UKC Niš.

Kako je naveo, spuštanje epidemiološke krivulje očekuje se brzo.

"Imaćemo prilično mirno proljeće i ljeto, najzad ćemo se vratiti normalnom životu. Vjerovatno i skinuti maske, jer djeluje da korona s omikronom trči posljednji krug", kazao je anesteziolog prof. dr. Radmilo Janković za Kurir

Navodi da je omikron uspio ono što je prirodni evolucioni put između virusa i njegovog domaćina - da stvori suživot.

"Virus će se prenositi između ljudi, ali im neće ugrožavati život, a indirektno neće stvarati ni problem planeti u smislu normalnog kretanja i ekonomskog funkcionisanja. Ipak, sačekaćemo da na južnoj hemisferi prođe zimski period i da vidimo da li nas čeka neka nova mutacija.

I ne bih, bez obzira na ove optimistične prognoze, isključio mogućnost da se u nekoj od narednih sezona pojavi mutirani soj virusa koji može biti mnogo patogeniji, slično delti, a da sadrži i neku vrstu zaraznosti. Ali katastrofična situacija koju smo mogli da vidimo u naučnofantastičnim filmovima, da se širi jako patogen i jako virulentan soj koji će praktično uništiti Zemljinu kuglu, nije moguća" istakao je Janković.

Ostatak teksta čitajte OVDJE.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)