Simptomi flurone i COVID-a skoro isti: Postoji način kako da ih razlikujete

0
Radiosarajevo.ba
Simptomi flurone i COVID-a skoro isti: Postoji način kako da ih razlikujete
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Građani na punktu za testiranje / Ilustracija

Prvi slučaj ukrštanja virusa gripe i koronavirusa u Bosni i Hercegovini registrovan je početkom januara.

Ovaj vid infekcije nazvan je i "fluronom" - i nije novi soj COVID-a, već znači da jedna osoba ima i gripu i koronu u isto vrijeme.

Riječ je o virusnoj infekciji, a kako gripa i COVID napadaju gornje disajne puteve, očekivano je da se najprije javljaju poteškoće pri disanju.

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Situacija je komplesna kada je riječ o simptomima jer su gotovo identični.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, simptomi se razlikuju od osobe do osobe, ali su zabilježene grupe istih kod oboljelih.

U pitanju su gubitak čula ukusa i mirisa, temperatura, zatim kašalj i otežano disanje te gubitak aptetita i stalan bol u grudima.

Kristen Coleman, asistentica istraživanja na Fakultetu javnog zdravlja Univerziteta u Marylandu, u SAD-u, kaže da su kašalj, groznica, umor i bolovi u mišićima uobičajeni i za gripu i za COVID-19.

Istovremeno, simptomi specifični za infekciju COVID-19 uključuju gubitak čula ukusa ili mirisa, piše AB.

U međuvremenu, obične prehlade imaju tendenciju da budu blaže kada je riječ o simptomima, koji uključuju začepljen nos i grlobolju. Groznica je češća kod gripe.

Uz mnogo sličnih simptoma uzrokovanih ovim tipovima virusa, testiranje ostaje najbolja opcija da se utvrdi od kojeg su osobe oboljele.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije