Evo šta je flurona i koji su simptomi

0
L. M.
Evo šta je flurona i koji su simptomi
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Nakon što su detektovani slučajevi flurone, pojavile su se tvrdnje da je ovo nova varijanta koronavirusa. Međutim, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, posljednja otkrivena varijanta je omicron.

Naime, kad se u tijelu istovremeno pojave virus COVID i virus gripa, u pitanju je bolest zvana flurona.

I gripa i COVID-19 bolesti su koje pogađaju respiratorni sistem i imaju slične simptome.

ZA (I PROTIV) BiH U NATO-u | Edin Subašić: Dilema između prosperiteta i bijede separatizma!

ZA (I PROTIV) BiH U NATO-u | Edin Subašić: Dilema između prosperiteta i bijede separatizma!

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, simptomi i gripa i COVID-19 su različiti od osobe do osobe, ali postoji grupa istih simptoma koji su zabilježeni kod oboljelih, piše Business Insider.

Ti simptomi su gubitak čula ukusa i mirisa, temperatura, kašalj, otežano disanje, gubitak apetita, stalni bol u grudima.

Iz SZO kažu da blagi simptomi flurone mogu da se liječe i kod kuće i da nema potrebe za hospitalizacijom.

Postoje i teži simptomi flurone, a oni mogu da uključuju upalu pluća, miokarditis i upalu srčanog mišića.

U BiH je jučer detektovan prvi slučaj flurone na Univerzitetsko kliničkom centru RS. Riječ je o pacijentu iz Banje Luke koji je 2000. godište.

Prvi slučaj flurone zabilježen je 30. decembra u Izraelu, a u ponedjeljak u Hrvatskoj.

Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Dijana Majer istakla je da flurona u Hrvatskoj komplikuje situaciju i da se simptomi dvije infekcije preklapaju, pa ih je teško razlikovati.

"Grip ima teže simptome, brže se javljaju. Temperatura je 39, prisutni su bolovi u mišićima. Kod COVID-a su blaži simptomi i bolest postepeno napreduje. Jedna i druga kombinacija zavise od pojedinca, od toga da li je vakcinisan i od komorbiditeta. Nije isto hoće li je dobiti mlađa ili starija osoba", objasnila je Majer za hrvatske medije.

Za sada se o fluroni jako malo zna.

Još uvijek nema potvrda da se radi o opasnoj vrsti oboljenja. Stručnjaci očekuju da oni koji su vakcinisani protiv gripe vjerovatno neće oboljeti od flurone.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije