Dr. Jurić objašnjava zašto veliki broj vakcinisanih ima koronavirus

7
Radiosarajevo.ba
Dr. Jurić objašnjava zašto veliki broj vakcinisanih ima koronavirus
Foto: You Tube / Dr. Andrea Jurić

Na području Hercegovine rezultati testiranja isključivo pokazuju prisustvo omicron varijante koronavirusa dok u ostatku države još dominira delta soj, kaže dr. Andrea Jurić, epidemiologinja i direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona.

"Hercegovina je trenutno pod najjačim pritiskom, dok će takva situacija u sjevernijim područjima Bosne i Hercegovine uslijediti tek u narednom razdoblju. Zbog čega je to tako, znanost će dati objašnjenje, ali je činjenica iz dosadašnjih valova, da kada je Bosna pod udarom zaraze, u Hercegovini je mirnije stanje i obratno.

Nadamo se da će nas ovi rekordi broja zaraženih, koji trenutno vladaju u Hercegovini, ubrzo dovesti do platoa, kada bi se situacija trebala polako smirivati", objašnjava Jurić za Večernji list.

Plenković proglasio pobjedu HDZ-a na izborima u Hrvatskoj: "Večeras slavimo, sutra formiramo vladu"

Plenković proglasio pobjedu HDZ-a na izborima u Hrvatskoj: "Večeras slavimo, sutra formiramo vladu"

Ne slaže se s tim da su novogodišnji praznici razlog povećanog broja oboljelih i preminulih od posljedica COVID-19. Kaže da bismo istu situaciju imali i da je polovinom decembra cijela država zatvorena jer se radi o vrlo infektivnom virusu. Hercegovina na udaru omikron soja

"Kad tad svi se moramo suočiti sa virusom. Ono što je dobra stvar jeste da omikron varijanta daje blažu kliničku sliku, a to znači da su domovi zdravlja ovog puta na udaru, ali da bolnice nisu previše opterećene. To je tako u Hercegovini trenutno, u Bosni je situacija nešto drugačija jer tamo još dominira delta soj, pa je i sekundarni nivo pod pritiskom", navodi Jurić.

Testiranja su pokazala i da su se neki istovremeno zarazili virusom gripe i koronavirusom. Na prvu zvuči ozbiljno, no, Jurić kaže kako mjesta za paniku nema.

"Nikakva znanstvena saznanja ne tvrde da bismo zbog toga trebali biti zabrinuti. Oba virusa u organizmu bore se za prevlast. To bi u teoriji značilo, da ako u organizmu imate dva različita virusa koji se bore protiv vašeg imunološkog sistema, a još je jedan protiv drugoga, to im otežava da jače napadnu imunitet jer se bore na više polja. Obostrana zaraza, vodeći se dosadašnjim znanstvenim saznanjima, nije se pokazala težom i opasnijom za pacijente", ističe Jurić.

Zdravstveni stručnjaci od početka pandemije ističu kolika je važnost cijepljenja protiv COVID-19. No, situacija je takva da i vakcinisani sa dvije doze obolijevaju.

Pitanje čiji odgovor zanima mnoge jeste – zašto veliki broj cijepljenih trenutno ima COVID-19? - Ovisi koje ste vakcine primili. Od početka sam zagovornica tzv. starijih metoda cijepljenja. Većina naše populacije tražila je Pfizer vakcine, kineska nije bila popularna.

Razlika između ova dva cjepiva je u tome što je kinesko nastalo starom metodom, a to znači da je cijepljenjem mrtav virus ubacivan u organizam čiji je zadatak da pobudi imunitet. U međuvremenu, imali smo mutacije koje su se desile na Spike proteinu na kojeg su se koncentrirale sve mRNA cjepiva.

Na Spike proteinu desilo se oko 50 mutacija, što je dovelo da mRNA cjepiva imaju slabije djelovanje, odnosno slabije štite imunitet od novih varijanti virusa. Cjepivo ne može pogurati imunitet jer je došlo do prevelikih promjena na virusu. S druge strane, oni koji su primili kinesko cjepivo su zaštićeniji, veća je šansa da to cjepivo pobudi imunitet jer nije došlo do promjene u svim dijelovima virusa.

Dosadašnja znanstvena saznanja su takva da, sve što virus više mutira, vakcine sve slabije štite, izuzev kineskih koja su se, barem na našim prostorima, pokazala najsigurnijim i najučinkovitijim. Vrlo je malo onih koji su primili kinesko cjepivo, a da su poslije razvili ozbiljniju kliničku sliku – objasnila je Jurić.

Komplentan intervju možete pročitati na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije