Dok blokade i dalje traju: NATO poziva na hitnu deeskalaciju na sjeveru Kosova

2
Fena
Dok blokade i dalje traju: NATO poziva na hitnu deeskalaciju na sjeveru Kosova
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Sjedište NATO saveza u Briselu/Ilustracija

NATO poziva na hitnu deeskalaciju na sjeveru Kosova, navela je u petak glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu na svom Twitter nalogu.

"Pozivamo Beograd i Prištinu na suzdržanost, izbjegavanje jednostranih akcija i povratku na dijalog", napisala je Oana Lungescu. Naglasila je da mandat KFOR-a (The Kosovo Force) ostaje kako bi obezbijedio sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve.

Zabrana vozila sa srpskim tablicama rano u ponedjeljak stvorila je napetost između Srbije i Kosova. Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da vozilima sa srpskim tablicama nije dopušten prelaz granice, a vozači će morati imati privremenu kosovsku tablicu na rok od 60 dana po cijeni od pet eura.

Udruženje tužilaca FBiH oštro kritikovalo Konakovića: Pokušava da utječe na ishod predmeta

Udruženje tužilaca FBiH oštro kritikovalo Konakovića: Pokušava da utječe na ishod predmeta

Ministarstvo je istaklo da je 15. septembra istekao ugovor o slobodnom prometu koji je potpisan između dvije zemlje 2016. godine. Privremene registarske tablice postavljene su na vjetrobranska i stražnja stakla vozila, dok su originalne tablice bile prekrivene.

Kosovski premijer Albin Kurti rekao je da odluka nije usmjerena na Srbe na Kosovu. "Naš cilj nije provokacija ili nestabilnost. Sve što se učini je zakonito. Mi provodimo samo ono što se traži od isteklog sporazuma", rekao je.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da je Priština do sada prekršila svaki sporazum. Podsjetimo, na graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak između Srbije i Kosova, Srbi sa sjevera Kosova nezadovoljni zbog uspostavljanja reciprociteta na registarske tablice, pod blokadom drže putne pravce koji vode do ta dva granična prijelaza, tako da se oni mogu preći samo pješke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije